Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017

JACQUES OFFENBACH



JACQUES OFFENBACH



"Music in the Tuileries Gardens"
(Μουσική στους Κήπους του Κεραμεικού).
Édouard Manet


Επιμελεια: Elpida Nousa

ΕΝΤΟΥΑΡ ΜΑΝΕ-ΖΑΚ ΟΦΕΝΜΠΑΧ
Αφορμή δίνει η γενέθλια επέτειος του γάλλου ιμπρεσιονιστή Εντουάρ Μανέ(23 Ιανουαρίου 1832) και το εικαστικό του "Music in the Tuileries Gardens-Μουσική στους Κήπους του Κεραμεικού".
Το 19ο αι. οι Κήποι ήταν το μέρος, που συνήθως τις Κυριακές συγκεντρώνονταν οι Παριζιάνοι να ψυχαγωγηθούν και να διασκεδάσουν κάτω από τους ήχους της μπάντας που παιάνιζε καθόλη τη διάρκεια της μέρας.
Πλήθος κομψά ενδεδυμένων ανδρών και γυναικών έχουν συρρεύσει στο πάρκο...Kάποιοι όρθιοι ...κι άλλοι καθισμένοι στα καμωμενα με επιδεξιότητα, μεταλλικά καθίσματα ...
Αστοί της Παρισινής κοινωνίας, ανάμεσά τους κι επώνυμοι της Τέχνης, φίλοι του Μανέ, που εύκολα μπορεί να διακρίνει κάποιος αν παρατηρήσει προσεκτικά τις φιγούρες.
Ο κύριος με το ημίψηλο καπέλο και το λευκό παντελόνι είναι ο αδεφός του ζωγράφου, Ευγένιος, πίσω του και προς τα αριστερά ο Θεόφιλος Γκωτιέ, ενώ δίπλα του και προφίλ βλέπουμε και τον ποιητή Μπωντλαίρ, που εκτιμούσε δεόντως την τέχνη του Μανέ.
Ο ζωγραφος αυτοπροσωπογραφείται αφαιρετικά στην άκρη της αριστερής μεριάς του έργου...
Στη δεύτερη σειρά και κάτω από το θεόρατο δέντρο, ένας κύριος με γυαλιά και κοντό μουστάκι.
Πρόκειται για τον ΖΑΚ ΟΦΕΝΜΠΑΧ, δημοφιλή για τις οπερέτες του εκείνη την εποχή στη Γαλλία.
Χαιρετούρες, φιλοφρονήσεις, υποκλίσεις...
Ολα, με διάθεση ευθυμίας και ιλαρότητας!Μια αστείρευτη τέρψη, ένα μεθύσι της καρδιάς!
Η άλλη όψη της καθημερινότητας που ο Μανέ κατορθώνει να τής δώσει μια διάσταση ονειρική με τη μουσική να βροντοφωνάζει διαρκώς την παρουσία της παρότι κανένας από τους εκτελεστές δεν εμφανίζεται στον πίνακα.
Η χαρά και η ευδαιμονία που προσφέρει η ακρόασή της αντικατοπτρίζεται διάχυτα στα πρόσωπα των παρευρισκομένων κι είναι ο Μανέ εκείνος που αποτυπώνει αυτό το συναίσθημα με άφθαστη μαεστρία καθώς οι γρήγορες, ελεύθερες πινελιές του κι οι χρωματικές κηλίδες μεταφέρουν στ'αυτιά μας τους εύθυμους, ρυθμικούς ήχους της ορχήστρας, τις χαρούμενες φωνές του κόσμου, την κίνηση των σωμάτων που αν και συνωστισμένα λικνίζονται διακριτικά κάτω από τα κομψά και περίτεχνα ενδύματά τους...

Μια υπαίθρια σκηνή, που τον παλμό της μεταφέρει με την άψογη τεχνική του ο Εντουάρ Μανέ σε αυτό το εικαστικό του 1862!

"La vie parisienne:ΟΦΕΝΜΠΑΧ"
Λάτρεις της καλοπέρασης οι Γάλλοι, η ζωή τους αποτυπώνεται μουσικά λίγα χρόνια αργότερα από έναν καλλιτέχνη της παρέας του ζωγράφου και μέρος του πίνακα, τον Ζακ Όφενμπαχ.
"La vie parisienne-Παριζιάνικη ζωή" είναι ο τίτλος μιας οπερέτας του 1866, την πρώτη του Οφενμπαχ που απεικονίζει τη σύγχρονη ζωή, (μιας και όλες οι προηγούμενες αντλούσαν τα θέματά τους από τη μυθολογία), από την οποία θα απολαύσουμε την υπέροχη ουβερτούρα της...
Με ζωηρό και εύθυμο χαρακτήρα, η Ουβερτούρα δομείται δεξιοτεχνικά, απαιτώντας από τους εκτελεστές να ξεδιπλώσουν τις ικανότητες και τα προσόντα τους.
Εντυπωσιακοί ακροβατισμοί χρωματίζουν με ενθουσιασμό τον γρήγορο και αισιόδοξο ρυθμό της!

Jacques Offenbach: "La vie Parisienne- Ouverture"
Tην Ορχήστρα της Όπερας της Βιέννης διευθύνει ο Hermann Scherchen:




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου