Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

DEBUSSY, LE MEZZETIN




“Le Mezzetin”-Antoine Watteau-Metropolitan museum of Arts-N.Y.




Επιμέλεια: Myrto Zacharopoulou
24/6/2016


“Les masques” είναι ένα έργο για πιάνο του Debussy που θεωρείται αυτοβιογραφικό μαζί με το “L'Isle Joyeuse”.

Και τα δύο έργα έγραψε ο συνθέτης τον Ιούλιο του 1904 στο νησί Jersey στα ανοιχτά της Μάγχης,όπου έζησε το φοβερό ειδύλιο με την ερωμένη του Emma Bardac (”L'isle joyeuse”).

Αντίθετα στο άλλο του έργο “Les masques”, ο συνθέτης προαισθάνεται άσχημα γεγονότα που θα συμβούν,όπως η αυτοκτονία της γυναίκας του και εξ'αυτού του λόγου η εγκατάλειψη από τους φίλους του.

Τις “Μάσκες” ο Debussy εμπνεύστηκε από έναν άλλο πίνακα του Antoine Watteau “Le Mezzetin”(1717-1719),,που αναπαριστά έναν θλιμμένο κιθαριστή με το χαρακτηριστικό κουστούμι που μας παραπέμπει στη Commedia dell'arte(Αρλεκίνος χωρίς μάσκα).Στο πρόσωπο του είναι ζωγραφισμένη η απελπισία μέχρι θανάτου για τον χαμένο έρωτα του,που συμβολίζεται από το κρύο πέτρινο άγαλμα της Αφροδίτης που φαίνεται στο πίσω μέρος του πίνακα.

Η πιανίστα και μαθήτρια του τότε του Debussy Marguerite Long,αναφερόμενη στο έργο αυτό κατέληγε μεταξύ άλλων ότι “...« ..ce n'est pas la comédie italienne, mais l'expression tragique de l'existence » .(...”Δεν είναι μια ιταλική κωμωδία αλλά η τραγική έκφραση της ύπαρξης.”)

Το έργο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Παρίσι από τον Ισπανό πιανίστα Ricardo Vines στις 18 Φεβρουαρίου του 1905.
Το ύφος του έργου είναι καταφανώς σκοτεινό μη έχοντας καμμία σχέση με το παιχνιδιάρικο και ελαφρύ ύφος του “χαρούμενου νησιού”.

















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου