Δευτέρα 4 Απριλίου 2016

GERALD FINZI - DIES NATALIS





The Mystical Nativity, [Η Μυστική Γέννηση]
Sandro Botticelli, (1500-1501)
λάδι σε καμβά
Εθνική Πινακοθήκη, Λονδίνο



Επιμέλεια: Kiriaki Chrysanidou 
26/12/2015


~ O Gerald Finzi ξεκίνησε να επεξεργάζεται αυτό τον κύκλο τραγουδιών για υψηλή φωνή και έγχορδα στη δεκαετία του 1920, αλλά δεν τον ολοκλήρωσε μέχρι το 1939. Είναι γνωστό πως ο Finzi ήταν ένας ιδιαίτερα αδηφάγος αναγνώστης (η βιβλιοθήκη του αριθμούσε πάνω από 3.000 βιβλία), με ένα ευρύ ενδιαφέρον για τη λογοτεχνία.

~ H καντάτα “Dies Natalis” αποτελείται από πέντε μέρη και στηρίζεται σε ποιητικά κείμενα του Αγγλικανού κληρικού και ποιητή Thomas Traherne (1637-1674), του οποίου η γραφή παρουσιάζει μια ισχυρή μεταφυσική πλευρά. Τα τέσσερα ποιήματα που επέλεξε ο Finzi εκφράζουν τις άμεσες πρώτες σκέψεις ενός νεογέννητου μωρού, αν κάποιος βέβαια μπορεί να δεχθεί πως βρέφος μπορεί να αναπτύξει βαθιές φιλοσοφικές σκέψεις.
Υπάρχει μια υπόνοια πως αυτές είναι οι σκέψεις του Ιησού γι' αυτό και κάποιος μπορεί να ισχυριστεί πως το έργο του Finzi είναι μια χριστουγεννιάτικη καντάτα.

~ Η πρεμιέρα του έργου έγινε το 1940 και τα φωνητικά μέρη τραγουδήθηκαν από τη σοπράνο Elsie Suddaby. Η πρώτη ηχογράφηση έγινε με την Αγγλίδα σοπράνο Joan Cross, ωστόσο στις μετέπειτα ηχογραφήσεις χρησιμοποιήθηκαν κυρίως τενόροι.
Σήμερα διάλεξα να ακούσουμε τη 2η ηχογράφηση του έργου με τον τενόρο Wilfred Brown, υπό τη διεύθυνση του γιού του Gerald Finzi , Christopher. Η βιογράφος του συνθέτη περιγράφει την ερμηνεία του Brown ως “...μεταξύ των κορυφαίων (ερμηνειών): Ευφυής, ποιητική..”.

Πηγές:
 http://www.allmusic.com/composition/dies-natalis-cantata-for-soprano-or-tenor-string-orchestra-op-8-mc0002358185
https://en.wikipedia.org/wiki/Dies_Natalis_%28cantata%29
https://en.wikipedia.org/wiki/The_Mystical_Nativity

ΤΑ ΜΕΡΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ:

1. "Intrada" : Το εισαγωγικό μέρος που θέτει το στοχαστικό ύφος του έργου και μας συστήνει μοτίβα σημαντικά για το φωνητικό τμήμα που ακολουθεί στο 2ο μέρος.

2. "Rhapsody" (Recitativo stromentato): Ένα εκτεταμένο ρετσιτατίβο στο γνώριμο μελωδικό ύφος του συνθέτη κι ένα κείμενο που εκφράζει την αντίληψη του νεογέννητου για τον κόσμο. Τον θεωρεί ως έναν εμφανή παράδεισο.
[“All appeared new, and strange at first, inexpressibly rare and delightful and beautiful. All things were spotless and pure and glorious.”]

3. "The Rapture" (Danza): Η απόλυτη χαρά του να είσαι ζωντανός εκφράζεται μέσα από λόγια θριαμβευτικά και από μια ισχυρή χορευτική μελωδία που εμπνεύστηκε ο Finzi παρατηρώντας τη “Μυστική Γέννηση” του Botticelli στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου καθώς και κάποιους σκαλιστούς αγγέλους στην March Church στην περιοχή Fenland της Αγγλίας.
[“O heavenly Joy!
O great and sacred blessedness
Which I possess!
So great a joy
Who did into my arms convey?
From God above
Being sent, the gift doth me enflame,
To praise His Name.”]

4. "Wonder" (Arioso): Σε αυτό το μέρος αποτυπώνεται η έκπληξη του βρέφους καθώς αντιλαμβάνεται τη Θεότητα που κρύβεται μέσα σε όλα, ακόμη και μέσα στο ίδιο.
[“How like an angel came I down!
How bright are all things here!
When first among His works I did appear
O how their glory me did crown!
The world resembled His Eternity
In which my soul did walk;”]

5. "The Salutation" (Aria): Ένα τραγούδι που ρέει με το ύφος ενός χορωδιακού του Bach, εισάγοντας μια αίσθηση μυστηρίου καθώς το νεογέννητο μωρό αρχίζει να αντιλαμβάνεται το θαύμα της Δημιουργίας και να στοχάζεται τον σκοπό της ύπαρξής του.
[“A gift from God I take, the earth, the seas, the light, the lofty skies,
The sun and stars are mine: if these I prize.
A stranger here, strange things doth meet, strange glory see,
Strange treasures lodged in this fair world appear,
Strange, all, and new to me.”]

 Tα τέσσερα ποιήματα του Thomas Trahern:
 https://en.wikipedia.org/wiki/Dies_Natalis_%28cantata%29






















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου