Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

ΕΡΙΚ ΣΑΤΙ ΚΑΙ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΠΛΑΤΩΝΑ




Jan Cox (1919–1980): Ο θάνατος του Σωκράτη, 
εμπνευσμένο από τον Σωκράτη του Erik Satie.



Επιμέλεια: De Profundis Ya
17/5/2015

Απόσπασμα από το "Συμπόσιο" του Πλάτωνα.

Αλκιβιάδης: "Του Σωκράτη τον έπαινο εγώ, παλληκάρια μου, θα προσπαθήσω να τον κάμω έτσι με εικόνες. Αυτός- το φοβούμαι- θα νομίση ίσως πως το κάνω για γελοιοποίησή του, μα η εικόνα θα είναι για την αλήθεια κι όχι για τον αστεϊσμό. Λοιπόν, λέω πως αυτός είναι ατόφυος σαν εκείνους τους σειληνούς τους στημένους στα μαρμαράδικα, που μερικούς οι τεχνίτες τους φτειάνουν να κρατούνε σύριγγες ή αυλούς, που μόλις ανοιχθούν αυτοί οι σειληνοί στα δύο, φανερώνονται πως μέσα τους έχουν αγάλματα των θεών. Και μάλιστα, λέω ακόμα πως αυτός μοιάζει με το σάτυρο Μαρσύα.

Το πώς τους μοιάζεις, στην ειδή τουλάχιστον, δε μπορείς, Σωκράτη, ούτε συ να το αρνηθής πιστεύω. Το πώς τους μοιάζεις όμως και στάλλα, άκου τώρα: Είσαι πειραχτήριο και προσβάλλεις τον ένα και τον άλλον. Ή όχι; Αν δεν το παραδέχεσαι, θα φέρω μάρτυρες.
 Έπειτα, δεν είσαι αυλητής; Είσαι και μάλιστα πολύ πιο θαυμάσιος από εκείνον το Μαρσύα. Εκείνος βέβαια με μουσικά όργανα εγοήτευε τους ανθρώπους με τη δύναμη που έβγαινε από το στόμα του. Κι ακόμα και σήμερα γοητεύει τους ανθρώπους όποιος τραγουδάει στον αυλό τα τραγούδια εκείνου. Γιατί κι εκείνα που έπαιζε στον αυλό ο Όλυμπος, τα λέω πως είναι του Μαρσύα- αυτός τα δίδαξε.

Τα τραγούδια λοιπόν εκείνου, είτε καλός αυλητής είτε καμιά παλιοαυλητρίδα τα παίζει στον αυλό, μονάχα τους φέρνουν έκσταση και την αποκάλυψη σε κείνους που έχουν ανάγκη από θεϊκά τραγούδια. Κι εσύ μον΄αυτή τη μικρή διαφορά έχεις από κείνον, ότι χωρίς όργανα, μόνο με απλά λόγια κατορθώνεις το ίδιο. Να, εμείς όταν ακούμε κάναν άλλον να ομιλή, ας είναι μακάρι και καλός ρήτορας, μπορώ να πω, δε μας μέλει καθόλου κανένα μας. Όταν όμως ακούη κανείς εσένα, ή κάποιον άλλον που να λέη τα δικά σου λόγια- έστω κι άν είναι ασήμαντος αυτός που τα λέει- είτε γυναίκα είναι είτε άντρας είτε έφηβος, τα χάνουμε όλοι και αιχμαλωτιζόμαστε...

Απόσπασμα από το "Συμπόσιο" του Πλάτωνα, το πορτραίτο που κάνει ο Αλκιβιάδης για τον Σωκράτη.
Μετάφραση: Β.Δεδούσης. Εκδόσεις Ι.Ζαχαρόπουλος



"ΣΩΚΡΑΤΗΣ": Έργο του ERIK SATIE που είναι βασισμένο σε αποσπάσματα από διαλόγους του Πλάτωνα, όλα θέματα επιλεγμένα που αναφέρονται στον Σωκράτη.

Το κείμενο αποτελείται από αποσπάσματα της μετάφρασης του Victor Cousin από διαλόγους του Πλάτωνα που αναφέρονται στον Σωκράτη.
Στο 1ομέρος από το "Συμπόσιο", ο έπαινος του Αλκιβιάδη για τον Σωκράτη.
Στο 2ο μέρος ένας διάλογος του Σωκράτη με τον Φαίδρο, από τον "Φαίδρο"
Στο 3ο μέρος από τον "Φαίδρο" και αφορά στο θάνατο του Σωκράτη.



Μεταγραφή του έργου για 2 πιάνα, από τον John Cage





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου