Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015

ΜΑΛΕΡ, ΠΕΝΘΙΜΟ ΕΜΒΑΤΗΡΙΟ, 1η ΣΥΜΦΩΝΙΑ





Wie die Thiere den Jäger begraben". Ξυλογραφία από ένα 
σχέδιο του Moritz v. Schwind. (Μόναχο, 1850)


Επιμέλεια: De Profundis Ya
25/9/2015 


Το πένθιμο εμβατήριο στο 3ο μέρος της 1ης Συμφωνίας του ΜΑΛΕΡ ονομάζεται «Το ξόδι του κυνηγού». Ο Μάλερ ίσως να το εμπνεύστηκε από ξυλογραφία (1850) πάνω σε σχέδιο του Moritz von Schwind, με την ονομασία "Wie die Thiere den Jäger begraben" (Πώς τα ζώα κηδεύουν τον κυνηγό).
Πρόκειται για μια παλιά λαϊκή ιστορία, που ήταν γνωστή στα παιδιά στην εποχή του Μάλερ. Η ιστορία ξετυλίγεται μέσα από τα μάτια των ζώων του δάσους, γραμμένη παιχνιδιάρικα. Μιλάει για την ταφή ενός κυνηγού, του οποίου η νεκρική πομπή αποτελείται από άγρια ζώα: μια αρκούδα, αλεπούδες, λαγοί, ένας λύκος, γερανοί, ελάφια, πέρδικες και ωδικά πουλιά. Τα ζώα σε πόζες κωμικές, φαίνεται να είναι χαρούμενα, τα κουνέλια οδηγούν την πομπή κρατώντας πανό, ενώ όλα τα ζώα τραγουδούν, συνοδευόμενα από τις γάτες-μουσικούς και ένα τσούρμο τσιγγάνων. Το Εμβατήριο έχει άλλοτε ειρωνική ευθυμία και άλλοτε ζοφερή μελαγχολία.
*
Η αρχική μελωδία που επαναλαμβάνεται, βασίζεται στον δημοφιλή κανόνα "Bruder Jakob» (αν και Μάλερ τον αποκαλεί "Bruder Martin"), γνωστός σε μας σαν "Frère Jacques".
*
Το 1901 γράφει ο Μάλερ στον Bernhard Schuster: "the third movement... is heart-rending, tragic irony and is to be understood as exposition and preparation for the sudden outburst in the final movement of despair of a deeply wounded and broken heart."






























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου