Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2015

RAVEL, MA MERE L΄ΟΥΕ



M.RAVEL, 1925



Επιμέλεια: Kiriaki Chrysanidou
3/12/2014


“Την περίοδο 1906-1908 συνηθίζαμε να κάνουμε διακοπές στο εξοχικό σπίτι των γονιών μας, στο Valvins. Εκεί ήταν που ο Ravel ολοκλήρωσε ή τουλάχιστον μας έφερε το έργο Ma mère l'Oye. Ωστόσο ούτε εγώ ούτε ο αδερφός μου ήμασταν σε ηλικία που θα μπορούσαμε να εκτιμήσουμε τέτοια αφιέρωση και μάλλον το θεωρήσαμε ως κάτι που συνεπάγεται σκληρή δουλειά. Ο Ravel επιθυμούσε να παίξουμε το έργο στην πρώτη μας δημόσια συναυλία, αλλά η ιδέα με γέμισε τρόμο. Ο αδερφός μου, ως λιγότερο ντροπαλός και περισσότερο χαρισματικός στο πιάνο, το αντιμετώπισε πιο ψύχραιμα. Όμως παρά τα μαθήματα που μας έκανε ο Ravel, εγώ φοβόμουν σε τέτοιο βαθμό που αναγκαστικά η ιδέα του έπρεπε να εγκαταλειφθεί.”

Mimie Godebska Blacque-Belair (1938)

Τελικά το έργο παρουσιάστηκε τον Απρίλιο του 1910 από δύο άλλα παιδιά, την Jeanne Leleu (11 ετών) και την Genevieve Durony (14 ετών).

** Η σύνθεση Ma mère l'Oye (Η μητέρα μου η χήνα) είναι μια σουίτα που γράφτηκε αρχικά για πιάνο για τέσσερα χέρια το 1908 και την οποία ο Ravel αφιέρωσε στα δύο παιδιά του φίλου του Cyprien Godebski, Jean και Mimie. Θέλοντας να τα ενθαρρύνει να μελετούν πιάνο και να τα παροτρύνει να παίξουν το έργο δημόσια, έγραψε μουσική εμπνευσμένη από 5 γνωστά παιδικά παραμύθια (Η ωραία κοιμωμένη, Ο κοντορεβυθούλης, Η Λαϊντερονέτε η αυτοκράτειρα των παγόδων, Η πεντάμορφη και το τέρας, Ο νεραϊδόκηπος).

** To 1911 o Ravel έκανε μια μεταγραφή της σουίτας για ορχήστρα
( https://www.youtube.com/watch?v=nbkT8y_a2iQ )
και αυτή αποτέλεσε τη βάση για το ομώνυμο μπαλέτο που παρουσιάστηκε το 1912 (και στο οποίο είχαν προστεθεί και μερικά ακόμη μέρη).

 πηγή: http://www.maurice-ravel.net/mamere.htm














Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου