Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015

ΜΟΥΣΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ - ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΡΜΗΝΕΥΤΕΣ



ΜΟΥΣΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ - ΕΛΛΗΝΕΣ  ΕΡΜΗΝΕΥΤΕΣ




  Επιμέλεια:
*Ioannis Gkotsis

Ο Βασίλης Τσαμπρόπουλος
είναι ένας διεθνώς αναγνωρισμένος πιανίστας, συνθέτης και αρχιμουσικός. Έχει χαρακτηριστεί ως ένας από τους κορυφαίους πιανίστες της γενιάς του και ως ένας πολύπλευρος μουσικός. Κινείται ανάμεσα στην κλασική μουσική ως εκτελεστής, τη σύγχρονη μορφή της σύνθεσης και του αυτοσχεδιασμού και τη διεύθυνση ορχήστρας και τη βυζαντινή μουσική.




 Οι διακρίσεις του σε διαγωνισμούς πιάνου, αλλά και οι σπουδές του σε μεγάλα μουσικά ιδρύματα,
όπως η Juilliard της Νέας Υόρκης, του άνοιξαν το δρόμο της μετέπειτα καριέρας του, από τα παιδικά του χρόνια.
'Εχει στο ρεπερτόριό του δεκάδες έργα της πιανιστικής φιλολογίας που ερμηνεύει συχνά σε ρεσιτάλ στα διεθνή μουσικά κέντρα της Ευρώπης και της Αμερικής, αλλά και στις εμφανίσεις του στην Ελλάδα, σε μουσικούς κύκλους όπως «Μεγάλοι Ερμηνευτές και Μεγάλες Ορχήστρες» στο Μουσικής Αθηνών. Έχει συνεργαστεί με κορυφαίες ορχήστρες της Ευρώπης και της Αμερικής, όπως η Φιλαρμόνια του Λονδίνου, η Φιλαρμονική της Τσεχίας, η Βασιλική Φιλαρμονική της Στοκχόλμης, η Συμφωνική της Βοστόνης, η Συμφωνική της Βαλτιμόρης, η Συμφωνική της Ιταλικής Ραδιοφωνίας και πολλές άλλες. Ξεχωριστή στιγμή της καριέρας του ήταν η συνεργασία του με τον Βλαντιμίρ Ασκενάζυ και τη Φιλαρμονική του Λονδίνου σε κοντσέρτα του Μπετόβεν και του Ραχμάνινοφ.
Κεντρικό άξονα του ρεπερτορίου του αποτελούν έργα του Μπετόβεν, του Μότσαρτ, του Σοπέν, αλλά και οι συνθέσεις της Ρώσικης σχολής, καθώς έχει ερμηνεύσει επανειλημμένα έργα Ραχμάνινοφ, Προκόφιεφ, Τσαϊκόφσκυ και Σκριάμπιν. Κορυφαίες του στιγμές είναι η ερμηνεία του στα πρελούδια του Ραχμάνινοφ στο Λονδίνο το 2008 και η ξεχωριστή του προσέγγιση ως μαέστρος στη Δεύτερη συμφωνία.
Το 2000 εγκαινιάστηκε η αποκλειστική συνεργασία του με τη γερμανική δισκογραφική εταιρία ECM. Ως μέλος ενός τρίου με τους Άριλντ Άντερσεν: (κοντραμπάσο) και Τζων Μάρσαλ: (κρουστά) κυκλοφόρησαν το τζαζ άλμπουμ Achirana, σε συνθέσεις κυρίως του Τσαμπρόπουλου. Ο ήχος του δίσκου είχε τις ριζες του στη δουλειά του Μπιλ Έβανς και χαρακτηρίστικε ως ένα ελπιδοφόρο ντεμπούτο για τον Τσαμπρόπουλο, με κάποιους να σημειώνουν πως το παίξιμο του ήταν υπερβολικά ενταγμένο στους περιβάλλοντες ήχους.Το μουσικό σχήμα παρουσίασε τη δουλειά του σε μεγάλα τζαζ φεστιβάλ.
Ο πρώτος του προσωπικός με το όνομα Akroasis κυκλοφόρησε από την ECM το 2002. Έχοντας γνώση της βυζαντινής εκκλησιαστικής μουσικής και θητεία στο αναλόγιο, κατόρθωσε να προβάλλει για πρώτη φορά στο εξωτερικό ένα νέο μουσικό ιδίωμα, βασισμένο στους εκκλησιαστικούς ύμνους, υπό τους ήχους του πιάνου του. Το άλμπουμ αποτελεί τον πυρήνα αυτού του μουσικού συνδυασμού Δύσης και Ανατολής και έλαβε θετικές κριτικές.
Τον Οκτώβριο του 2004, σε συνεργασία με την ECM, πραγματοποίησε την πρώτη μεγάλη περιοδεία του στις ΗΠΑ με σταθμούς στη Νέα Υόρκη, τη Βοστόνη, την Ουάσινγκτον και τη Βαλτιμόρη, αποσπώντας θετικές κριτικές για το ποιητικό σόλο άλμπουμ Akroasis. Την περίοδο 2006-2008 πραγματοποίησε συναυλίες στη Γερμανία, την Αυστρία, την Ιταλία, την Ελβετία, τη Νορβηγία, την Αγγλία και τη Ρωσία, παρουσιάζοντας το best seller της ECM Chant Hymnes and Dances. Το άλμπουμ παρέμεινε αρκετές βδομάδες στις πρώτες θέσεις του top 10 του Billboard στη Νέα Υόρκη.
Στην Ελλάδα είναι προσκεκλημένος σολίστ όλων των ορχηστρών και την καλλιτεχνική σαιζόν 2011 -2012 πραγματοποίησε μια γόνιμη και επιτυχημένη σειρά εμφανίσεων, ως Διευθυντής Ορχήστρας και σολίστ με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της Ραδιοφωνίας στην Αθήνα και σε πόλεις της Ελλάδας. Στενός καλλιτεχνικά συνεργάτης της ΕΡΤ, υπήρξε ο εμπνευστής και ο δημιουργός της μουσικής τηλεοπτικής σειράς 7 εκπομπών της Μεγάλης Εβδομάδας Ακρόασις, παραγωγής ΕΡΤ (2012).
Απο το Πάσχα του 2013 συνεργάζεται με την ερμηνεύτρια της βυζαντινης και αυθεντικής παραδοσιακής μουσικής, Νεκταρία Καραντζή, σε ένα πρόγραμμα που συνδυάζει τον μουσικό κόσμο της Δύσης με την Ανατολή. Η πρώτη κοινή τους εμφάνιση, υπό τον τίτλο Ωρες, παρουσιάστηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

1. Βασίλης Τσαμπρόπουλος, The promise, 2009
2. Βασίλης Τσαμπρόπουλος, Άνια Λέχνερ, Ου. Τ. Γκάντι, Melos, 2008
3. Άνια Λεχνερ, Βασίλης Τσαμπρόπουλος, Chants, Hymns and Dances, 2004
4. Άριλντ Άντερσεν με Βασίλη Τσαμπρόπουλο και Τζων Μάρσαλ, The Triangle, 2004
5. Βασίλης Τσαμπρόπουλος, Akroasis, 2003
6. Βασίλης Τσαμπρόπουλος, Άριλντ Άντερσεν, Τζων Μάρσαλ Achirana, 2001
Δίσκοι του Βασίλη Τσαμπρόπουλου με άλλα Labels

1. Live in Cremona, Eau de Musique (Live piano solo recording)
2. Rumori Mediterranei (with Arild Andersen, John Marshall)
3. Images, Lyra
4. Skyscape, Utopia
5. You, Mikri Arktos - Label: Utopia
6. Tsabropoulos plays Chopin, Metro
Κατάλογος Έργων (Επιλογή)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
6 Πρελούδια για πιάνο (αφιερωμένο στον Βλαντιμίρ Ασκενάζυ)
Greek Suite, σε τρία μέρη, για πιάνο
Βυζαντινοί Ύμνοι για πιάνο
Evening Suite, σε τέσσερα μέρη, για πιάνο
Trois morceuax après des Hymnes Byzantine, για τσέλο και πιάνο
Chant, για τσέλο και πιάνο
Dance, για τσέλο και πιάνο
Notturno, για πιάνο
In Memory, για τσέλο και πιάνο
David, Κύκλος Ύμνων βασισμένων στους Ψαλμούς του Βιβλικού Προφήτη, Βασιλιά και Μουσικού Δαβίδ, για γυναικεία φωνή και πιάνο
Night Flower, για πιάνο και Ορχήστρα
Masques, για Ορχήστρα
The Fiesta A Dance in five steps for Orchestra
Reflected mirror Suite, σε τρία μέρη για Ορχήστρα
The legend of Saint Barbara, Συμφωνικό Ποίημα για Ορχήστρα

Διακρίσεις
Το 2009 τιμήθηκε ως επίτιμο μέλος του Rachmaninoff International Society για τις ερμηνείες του στα έργα του μεγάλου Ρώσου πιανίστα και συνθέτη. Θεωρείται από το διεθνή Τύπο ως ένας πιστός ερμηνευτής-μελετητής της μουσικής του Ραχμάνινοφ στα πιανιστικά και στα συμφωνικά του έργα. Είναι επίτιμος Πρόεδρος του Συλλόγου Sergei Rachmaninov στην Ελλάδα και καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβαλ Θρησκευτικης Μουσικής του Ρ/Σ της Εκκλησίας της Ελλαδος.
πηγη:https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%92%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%BB%CE%B7%CF%82_%CE%A4%CF%83%CE%B1%CE%BC%CF%80%CF%81%CF%8C%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BF%CF%82

V.Tsabropoulos & A. Lechner - Hymnes Byzantins II [AUDIO]





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου