Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015

ΤΑΡΑΣ ΜΠΟΥΛΜΠΑ




Πίνακας του κορυφαίου Ρώσου ζωγράφου Ίλια Ρέπιν(1844-1930), 
εμπνευσμένος απο τον "Τάρας Μπούλμπα" του μεγάλου
Ν. Γκόγκολ. Ιλιά Ρέπιν: "Οι Κοζάκοι του Ζαπορόγιε"
(1891). Ρωσικό Μουσείο, Αγία Πετρούπολη


Επιμέλεια: Rania Alfa 
13/2/2015


Ένα φανταστικό επεισόδιο από τους αγώνες των Κοζάκων εναντίον των Πολωνών στην Ουκρανία του 17ου αιώνα. Ο Ταράς Μπούλμπα, ένας γέρος Κοζάκος των ηρωικών χρόνων, αφού μυήσει στον πόλεμο τους δυο γιους του, χάνει τον πρωτότοκο σε μια μάχη με τον εχθρό και σκοτώνει με τα ίδια του τα χέρια το δευτερότοκο, ο οποίος πρόδωσε την οικογένειά του και την ορθόδοξη πίστη για τον έρωτα μιας καθολικής Πολωνέζας. Ύστερα από δύο μεγάλες μάχες ο Ταράς Μπούλμπα αιχμαλωτίζεται και πεθαίνει στην πυρά.
Η επιτυχία του μυθιστορήματος, που γράφτηκε όταν ο Γκόγκολ ήταν μόλις είκοσι έξι χρόνων, οφείλεται στο ότι η επική πνοή που διατρέχει το κείμενο διαπλέκεται συνεχώς με την τραχιά ατμόσφαιρα που χαρακτήριζε τα κοζάκικα γλέντια, με τις οινοποσίες των Κοζάκων αλλά και με την ποιητική αναβίωση μιας Ουκρανίας πρωτόγονης.












 

Ο Leoš Janáček , 3 Ιουλίου 1854 – 12 Αυγούστου 1928) Τσέχος συνθέτης, θεωρητικός μουσικής και καθηγητής Εμπνεύστηκε από το φολκλόρ της Μοραβίας και άλλα μουσικά έργα του Σλαβικού φολκλόρ και δημιούργησε ένα δικό τους πρωτότυπο μουσικό στυλ
Με τον Ντόρ
ακ και τον Σμέτανα θεωρείται από τους σημαντικοτερους συνθέτες της Τσεχίας. Το έργο τουTaras Bulba: Ραψωδία για ορχήστρα (1918)
I. Ο θάνατος του Αντρέι [0:06]
II. Ο θάνατος του Οστάπ [9:21]
III. Η προφητεία του θανάτου του Τάρας Μπούλμπα [14:49]
του Τσέχου συνθέτη Leoš Janáček (1854-1928),βασισμένο στο μυθιστόρημα "Taras Bulba" του Nikolai Gogol. Η πρώτη εκδοχή του έργου γράφτηκε το 1915, αλλά ακολούθησαν τροποποιήσεις το 1918, με τελικές βελτιώσεις το 1927. (Wikipedia)













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου