Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

KAPOOR ANISH, AVRO PART





To εικαστικό έργο -έμπνευση για τον Kapoor:

"The Punishment of Marsyas (ή The Flaying of Marsyas)" 
Titian, 1570-1576, oil on canvas. National Museum, Kroměříž

Επιμέλεια: Kiriaki Chrysanidou
9/1/2015

Το τεράστιο γλυπτό “Μαρσύας” του Βρεττανού καλλιτέχνη Anish Kapoor ήταν η αφορμή για τη σύνθεση “Lamentate” του Arvo Pärt. Ο συνθέτης κοιτάζοντας το γλυπτό (που είναι εμπνευσμένο από το μύθο του Μαρσύα που γδάρθηκε ζωντανός από τον Απόλλωνα) ένιωσε σα να στεκόταν απέναντι από το δικό του νεκρό σώμα και αισθάνθηκε πως δεν είναι ακόμη έτοιμος να πεθάνει. Παρακινήθηκε να σκεφτεί τι θα μπορούσε ακόμη να καταφέρει ενόσω ζει.
Ο Pärt υποστηρίζει πως ο τρόπος με τον οποίο κάθε άνθρωπος αντιμετωπίζει θέματα όπως ο θάνατος, ο πόνος, η δυστυχία, καθορίζει τη στάση του απέναντι στη ζωή.
Έτσι η σύνθεση “Lamentate” αποτελεί, σύμφωνα με τον Pärt, “έναν θρήνο όχι για τους νεκρούς αλλά για εμάς τους ζωντανούς που δεν μας είναι εύκολο να αντιμετωπίζουμε τον πόνο και την απόγνωση σε αυτόν τον κόσμο.”


“Στην ελληνική μυθολογία ο Μαρσύας ήταν ένας Σάτυρος από τη Φρυγία. Ήταν δεξιοτέχνης στον Αυλό και προκάλεσε τον Θεό Απόλλωνα σε σύγκριση της μουσικήςτους τέχνης. Ο Απόλλωνας έπαιξε Λύρα και οι Μούσες και ο Μίδας, που ήταν κριτές της μονομαχίας, ανέδειξαν νικητή τον θεό. Ο Μαρσύας γδάρθηκε ζωντανός, ως τιμωρία για την Ύβρι που διέπραξε να προκαλέσει θεό. Το αίμα του σχημάτισε τον ομώνυμο ποταμό.” (ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ)
Ο μύθος του Μαρσύα έχει εμπνεύσει πλήθος έργων τέχνης και σκηνές του έχουν απεικονιστεί σε πολλά εικαστικά έργα.





Οργάνωση και Σχεδιασμός του Kapoor για το γλυπτό:
http://anishkapoor.com/156/Marsyas.html


Anish Kapoor - Marsyas
anishkapoor.com


The Unilever Series: Anish Kapoor, Marsyas - past...
tate.org.uk

Arvo Pärt: Lamentate
https://www.youtube.com/watch?v=0WGPpKURClE


Minacciando Spietato Fragile Pregando Solitudine -- Stato D'Animo Consolante Stridendo 







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου