Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

BORODIN ALEXANDER







Επιμέλεια: Myrto Zacharopoulou
12/11/2014

 Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Ρώσος ρομαντικός συνθέτης A.Borodin,ένας εκ της “ομάδας των πέντε”μεγάλων του Ρωσικού εθνικισμού,αλλά και διακεκριμένος καθηγητής χημείας.
Έγινε γνωστός την εποχή εκείνη και εκτός Ρωσίας χάρις στον φίλο του Franz List που του διοργάνωσε συναυλίες στη Γερμανία,Γαλλία,Βέλγιο.
Τα σπουδαιότερα έργα του είναι δύο κουαρτέτα εγχόρδων,δύο συμφωνίες(Νο 1 και Νο 2),μία ημιτελή συμφωνία Νο 3,το συμφωνικό ποίημα “Στις στέπες της κεντρικής Ασίας” και η όπερα “Πρίγκηψ Ίγκορ” που θεωρείται και το καλύτερο έργο του.
Οpera “PRINCE IGOR”
Είναι ένα ημιτελές αριστούργημα,μία όπερα με πρόλογο και τέσσερις πράξεις,που άρχισε να γράφει ο συνθέτης από το 1869,εγκαταλείποντας την προσπάθεια αρκετές φορές μέχρι τον θάνατο του.
Με την ολοκλήρωση της όπερας ασχολήθηκαν αρχικά ο Ρίμσκι Κόρσακωφ και ο Αλεξάντερ Γκλαζούνωφ.Μέχρι που φθάσαμε στην τελική βελτιωμένη εκδοχή το 1993 σε ενορχήστρωση του Γιούρυ Φαλίκ που παρουσιάστηκε στο θέατρο Μαρίνσκι της Αγίας Πετρούπολης και ηχογραφήθηκε σε δίσκο.
Μέρος της όπερας αποτελούν οι διάσημοι Πολοβτσιανoί χοροί,
“Polovtsian dances” που παίζονται αρκετά συχνά και αυτοτελώς σαν κονσέρτο λόγω της αυξανόμενης δημοτικότητας τους με το πέρασμα των χρόνων.
Είναι εκπληκτικός ο συνδιασμός της ανατολίτικης μελωδίας με την εξωστρεφή χορευτική ζωντάνια.
Η όπερα είναι βασισμένη στο Ρωσικό εθνικό έπος “Η εκστρατεία του Πρίγκηπα Ίγκορ”.Σε αυτό ο πρίγκηπας Ίγκορ Σβιατοσλάβιτς(1151-1201) και ο γυιός του Βλαντιμίρ εκστρατεύουν κατά της Μογγολικής φυλής των Πολοβιτσιανών.
Θα συλληφθούν,αλλά ο Χάν Κόντσακ ο στρατιωτικός αρχηγός τους,θα τους φερθεί ευγενικά,θα τους διασκεδάσει με χορούς των σκλάβων του και ο Ίγκορ θα ερωτευθεί την κόρη του Χάν.
Οι Πολοβτσιανοί χοροί τέσσερεις τον αριθμό,είναι άλλοτε μελαγχολικοί και λυρικοί άλλες φορές άγριοι και δυναμικοί με συναρπαστική κορύφωση στη δεύτερη πράξη του έργου.Στο δεύτερο μισό της όπερας ο Ίγκορ επιστρέφει στη πατρίδα του.
Οι Πολοβτσιανοί χοροί το 1953 συμπεριλήφθηκαν στο musical “Κισμέτ” των Ρόμπερτ Ράιτ και Τζώρτζ Φόρεστ.
Από αυτούς ο “λαμπρός χορός των παρθένων” έγινε η βάση του γνωστού πόπ τραγουδιού “Stranger in paradise”που το 1953 ερμηνευμένο από τον Τόνυ Μπένετ ανέβηκε στο Νο1 του Βρετανικού καταλόγου επιτυχιών.
Αλλά και ο Άγγλος συγγραφέας έργων φανταστικής λογοτεχνίας J.R.R Tolkien είχε πεί πως από αυτή την όπερα είχε εμπνευστεί και έγραψε τον “Άρχοντα των δακτυλιδιών”.
Αξίζει να αναφερθεί η πρώτη στροφή του τραγουδιού όπως ακούγεται στην όπερα:
<< Πέτα πάνω στα φτερά του ανέμου
Στα χώματα της πατρίδας,τραγούδι της πατρίδας
Εκεί που σε τραγουδήσαμε ελεύθερα
Εκεί που ξεφαντώσαμε μαζί σου.>>
Δύο ήταν οι τελευταίες σημαντικότερες παραγωγές.
Η πρώτη από την κρατική όπερα Μπολσόι το 2013.
Η δεύτερη από την Μetropolitan opera της Ν.Υόρκης στις 1 Μαρτίου 2014 με τον βαρύτονο Ildar Abdrazakov στον ομώνυμο ρόλο και μουσική διεύθυνση Gianandrea Noseda,σε ταυτόχρονη αναμετάδοση στο Μέγαρο Μουσικής.







Mε την εξαιρετική χορογραφία του Michael Fokin( Kirov opera and ballet


Σκηνή από την παράσταση της Metropolitan opera της Ν.Υόρκης(01-03-2014),σε απευθείας μετάδοση στο Μέγαρο μουσικής.Στο κέντρο ο βαρύτονος Ildar Abdrazakov στον ομώνυμο ρόλο.


Από το musical "Kismet" το 1953.









amazing song by Tony Bennett - Stranger In Paradise


Eικόνες από την ταινία "Τhe Lord of the Rings" με μουσική υπόκρουση τους Πολοβστιανούς χορούς.










1 σχόλιο:

  1. Εξαιρρετικός συνθέτης! Εξαιρετικός καλλιτέχνης! Από μικρή, είχα μια κλήση στην κλάσσικη μουσική είναι το είδος που με εμπνέει περισσότερο. Αυτήν την περίοδο περιμένω να ανέβει το 2ο Διασικτυακό φεστιβάλ online από την Εθνική Λυρική Σκηνή. https://www.nationalopera.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή