Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014

HAROLD IN ITALY






Childe Harold’s Pilgrimage - Italy (1832), Joseph Mallord William Turner (1775–1851)
Oil paint on canvas, Tate Collection.


Επιμέλεια: Kiriaki Chrysanidou
10/12/2014


Χαρακτικό του Willmore (δημοσιεύτηκε το 1859-1861), Tate Collection. Bασισμένο στο έργο του Joseph Mallord William Turner, Childe Harold’s Pilgrimage - Italy,



 Τον Δεκέμβριο του 1833, ύστερα από μία συναυλία με έργα του Berlioz, o Niccolò Paganini συναντήθηκε με τον Γάλλο συνθέτη και του ζήτησε να γράψει ένα κοντσέρτο για βιόλα και ορχήστρα ώστε να μπορέσει να χρησιμοποιήσει τη βιόλα Stradivarius που είχε πρόσφατα αποκτήσει. Η σύνθεση ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του 1834 και η πρεμιέρα του έργου πραγματοποιήθηκε το Νοέμβριο του ίδιου χρόνου, με σολίστα τον Βέλγο Chrétien Urhan και όχι τον Paganini ο οποίος είχε αποδεσμεύσει νωρίτερα τον Berlioz, κρίνοντας πως το έργο δεν ήταν κατάλληλο για εκείνον (λόγω του πλήθους των παύσεων της βιόλας).

“ Ο Χάρολντ στην Ιταλία” (Harold in Italy) είναι μια τετραμερής συμφωνία εμπνευσμένη από το Childe Harold’s Pilgrimage, μακροσκελές ποίημα του Λόρδου Βύρωνα που αφηγείται τις ταξιδιωτικές εμπειρίες και τους λογισμούς ενός νεαρού Άγγλου ευγενούς που απογοητευμένος από τις απολαύσεις και τα ξεφαντώματα της καθημερινότητάς του, αναζητεί σε ξένη γη κάτι που ν' αποσπάσει την προσοχή του από τα συνηθισμένα. Το ποίημα πιστεύεται πως είναι εν μέρει αυτοβιογραφικό.
Σύμφωνα με τις σημειώσεις του Γιώργου Θυμή “Η συμφωνία εκφράζει τα ονειροπολήματα του συνθέτη και τις εντυπώσεις που αποκόμισε από το ταξίδι του στην περιοχή Abruzzi της κεντρικής Ιταλίας. Η “έμμονη ιδέα” (idie fixe) συμβολίζει τον μελαγχολικό ονειροπόλο Χάρολντ που εκπροσωπείται από τη βιόλα”.
Τα τέσσερα μέρη (είναι διακεκριμένα στο βίντεο):
Ι. Adagio-Allegro (Ο Χάρολντ στα βουνά: Σκηνές μελαγχολίας, ευτυχίας και χαράς)
ΙΙ. Allegretto (Εμβατήριο των προσκυνητών που ψάλλουν την εσπερινή προσευχή)
ΙΙΙ. Allegro assai- Allegretto (Σερενάτα ενός βουνίσιου των Αμπρούτσι στην αγαπημένη του)
IV. Allegro frenetico (Όργιο των ληστών, αναμνήσεις των προηγούμενων σκηνών)


Ολόκληρο το ποίημα εδώ:
http://en.wikiquote.org/wiki/Childe_Harold%27s_Pilgrimage


















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου