Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

SIBELIUS, POHJOLAS





Väinämöinen


Επιμέλεια: De Profundis Ya

Sibelius, “Pohjolas’ s Daughter”, Symphonic Poem
Γράφτηκε το 1906 και η πρεμιέρα του δόθηκε στη Αγία Πετρούπολη του ίδιου χρόνου στο Mariinsky Theatre με τον ίδιο στο πόντιουμ.

Είναι εμπνευσμένο από την Kalevala , που είναι επική ποίηση του 19ου αι. καταρτισμένη από τον Elias Lönnrot , από στοιχεία της φινλανδικής και καρελικής (ρωσική δημοκρατία Καρέλια) λαϊκής παράδοσης και μυθολογίας, αποτελείται από 22,795 στίχους και είναι μοιρασμένο σε 50  ποιήματα –runot. Ο Σιμπέλιους συνέθεσε το Σ. Ποίημα πάνω στον 8ο ρούνο (runo).

Ο κεντρικός χαρακτήρας, ο Väinämöinen, ο ακλόνητος γέρος με τη λευκή γενειάδα, καλπάζοντας σε σκοτεινό τοπίο εντοπίζει την πανέμορφη κόρη Pohjola που κάθεται πάνω σ ένα ουράνιο τόξο και υφαίνει με χρυσαφένια κλωστή.
Ο Väinämöinen της ζητά να πάει μαζί του, η όμορφη κόρη όμως θέτει μερικούς όρους, μεταξύ των οποίων να καταφέρει να δέσει ένα αυγό με αόρατους κόμπους και το κυριότερο, να φτιάξει μια βάρκα από τα θραύσματα της ρόκας της. Ο Väinämöinen μέσω της μαγείας καταφέρνει μερικά, αλλά τελικά εξουδετερώνεται από τα κακά πνεύματα όταν προσπαθεί να χτίσει το σκάφος και τραυματίζει τον εαυτό του με ένα τσεκούρι. Εγκαταλείπει τις προσπάθειές του και συνεχίζει το ταξίδι του μόνος..















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου