Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014

BIZET, LES PECHEURES DE PERLES



Ο G. Bizet


Επιμέλεια: Myrto Zacharopoulou



 Από την παραγωγή της Μetropolitan opera της Ν.Υόρκης το 1916. Από αριστερά προς τα δεξιά,      ο Giussepe de Luca(Zurga),Frieda Hempel(Leila),Enrico Caruso (Nadir).


Απεικόνιση από την πρεμιέρα στη Σκάλα του Μιλάνου το 1886 (Final scene of act 1)


Georges BIZET (25 Οκτωβρίου 1838—3 Ιουνίου 1875)
Σαν σήμερα γεννήθηκε στο Παρίσι ο Γάλλος συνθέτης που είναι γνωστός στο ευρύτερο μουσικόφιλο κοινό από την όπερα “Κάρμεν”.Ωστόσο ο Μπιζέ έγραψε και άλλες όπερες και πλήρη σκηνικά έργα απο τα οποία σώζονται συνολικά 14.Στο πλαίσιο της κωμικής όπερας έγραψε τόσο ζωντανά έργα που έγινε πρόδρομος του βερισμού του 19ου αιώνα.

OPERA “LES PECHEURES DE PERLES”
 (Αλιείς μαργαριταριών)

Είναι η πρώτη όπερα του συνθέτη,σε 3 πράξεις,που έγραψε σε ηλικία 18 χρόνων,φοιτητής στο Conservatoire στο Παρίσι.,πάνω σε λιμπρέτο των Μισέλ Καρρέ και Εζέν Κορμόν.Εκείνος που επηρέασε την πορεία του νεαρού συνθέτη ήταν ο Γκουνό,φίλος και μέντορας του.Από αυτόν διδάχτηκε την καθαρότητα της μελωδικής γραμμής και την πλούσια ηχοχρωματικά ενορχήστρωση στα οπερατικά του έργα.Μάλιστα το έργο του Μπιζέ εγκωμίασε και ο σύγχρονος του Έκτορ Μπερλιόζ,που ήταν και είναι γνωστός για τις ενορχηστρωτικές του δυνατότητες.
Στο πλαίσιο του “Εξωτισμού”η ιστορία των ψαράδων μαργαριταριών είχε αρχικά τοποθετηθεί στο Μεξικό,αλλά στη συνέχεια μεταφέρθηκε στη Κευλάνη τα πολύ παλιά χρόνια.
Σύμφωνα με την υπόθεση του έργου ο ψαράς μαργαριταριών Ναδίρ και ο αρχηγός των ψαράδων Ζουργκά,κάποτε ορκίστηκαν να απαρνηθούν τον έρωτα τους για την ίδια γυναίκα την Βραχμάνα ιέρεια Λεϊλά,για χάρη της φιλίας τους.Η Λεϊλά όμως ανταποκρίνεται στον έρωτα του Ναδίρ και η φιλία θριαμβεύει.Ο Ζουργκά σώζει την ζωή των δύο εραστών καταστρέφοντας τον εαυτό του.
Η όπερα παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στις 30 Σεπτεμβρίου 1863 στο λυρικό θέατρο των Παρισίων.


 


 


 
To ντουέτο Nadir- Zurga,ύμνος στην ανδρική φιλία."Au fond du temple saint


 




 



















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου