Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

BERLIS PANAGIOTIS




ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΕΡΛΗΣ
Γεννήθηκε στις 22 Απριλίου 1965. στην Αθήνα.
Σπούδασε κλασική και τζαζ μουσική, ανώτερα θεωρητικά, σύνθεση, ενορχήστρωση και πιάνο.

Από το 1992 συνθέτει μουσική για θεατρικές παραστάσεις με εξέχουσες τις εξής: «Μια ξεχωριστή μέρα» του Ettore Scola με την Άννα Βαγενά και το Γιώργο Νινιό σε σκηνοθεσία Γιάννη Διαμαντόπουλου (1997-98) και «Σκρατς» του Copi με τον Αλέξανδρο Λιακόπουλο και την Αθηνά Παππά σε σκηνοθεσία Βασίλη Αναστασίου (1992-97).
Από το 2007 συνθέτει μουσική εμπνευσμένη από εικαστικές ενότητες της ζωγράφου Αγγελικής Κούρκουλου με την οποία έχουν ιδρύσει τη μουσικο-εικαστική ομάδα PanAngel8Arts όπου πλέκουν την ζωγραφική με τη μουσική σύνθεση δημιουργώντας πρωτότυπα μουσικο-εικαστικά έργα τα οποία παρουσιάζονται από ορχήστρα ζωντανά σε ειδικές βραδιές των εκθέσεων της όπως και σε συναυλίες με ταυτόχρονη βίντεο προβολή των πινάκων της. Επίσης παρουσιάζουν μαζί το πρωτοποριακό “LivePaint2LiveMusic” (Ζωντανό Μουσικο-Εικαστικό Δρώμενο) το οποίο είναι βασισμένο στη δημιουργία ζωγραφικού έργου ζωντανά μπροστά στο κοινό εμπνευσμένο από τη μουσική που δημιουργείται με αυτοσχεδιασμό στο πιάνο.
Οι επιρροές του, ως συνθέτη, προέρχονται από την κλασική αλλά και την μοντέρνα ποιοτική μουσική γι' αυτό και τα έργα του ποικίλουν σε ύφος. Τα έργα που έχει συνθέσει εμπνευσμένος από εικαστικές ενότητες της Αγγελικής Κούρκουλου είναι με χρονολογική σειρά τα εξής: “Χορός των Αγγέλων” (2007), “Ανάσες Αλόγων” (2008), “Οδύσσεια” (2008), “Ζωγραφιές με Παπαρούνες” (2009), “Χώροι” (2010), “Όπερα των Δέντρων” (2012).
Ο “Χορός των Αγγέλων” είναι ένα από τα κλασικά έργα του εμπνευσμένο από την εικαστική ενότητα “Fuga για έναν άγγελο”. Πρόκειται για ένα τετραμερές αντιστικτικό έργο σε ύφος μπαρόκ όπου κάθε μέρος έχει το όνομα ενός αρχάγγελου. Συγκεκριμένα το 1ο μέρος, “Μιχαήλ”, είναι τετράφωνος κανόνας, το 2ο, “Ραφαήλ”, είναι τετράφωνη φούγκα και το 3ο, “Γαβριήλ”, και 4ο, “Γιουρήλ”, είναι γραμμένα σε τετράφωνη και πεντάφωνη, αντίστοιχα, ελεύθερη αντίστιξη.
Έχει γράψει επίσης μουσική για τηλεοπτικά εκπαιδευτικά ντοκιμαντέρ, έχει μελοποιήσει ποιήματα Ελλήνων και ξένων ποιητών και γράφει στίχους και μουσική σε δικά του τραγούδια που τα παρουσιάζει σε συναυλίες του.
Έχει συνθέσει μουσική σε τραγούδια σε σχήματα που υπήρξε μέλος, όπως στα Διάφανα Κρίνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου