Σάββατο 1 Μαρτίου 2014

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2





2 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

Friedrich "Fritz" Kreisler

1875: Γεννιέται ο Αυστριακός βιολιστής και συνθέτης Friedrich "Fritz" Kreisler. Ο Kreisler υπήρξε ένας από τους πιο διάσημους δασκάλους βιολιού και θεωρείται ως ένας από τους μεγαλύτερους βιολονίστες όλων των εποχών, γνωστός για τον γλυκό του ήχο και την εκφραστική διατύπωση. Ο Kreisler γεννήθηκε στη Βιέννη και σπούδασε στο Ωδείο της πόλης και στο Παρίσι όπου είχε καθηγητές τους Anton Bruckner, Léo Delibes, Jakob Dont, Joseph Hellmesberger, Joseph Massart και Jules Massenet. Έκανε το ντεμπούτο του στο Steinway Hall της Νέας Υόρκης στις 10 Νοεμβρίου 1888, ξεκίνησε μια περιοδεία στις ΗΠΑ το 1888 - 1889 μαζί με τον Moriz Rosenthal και στη συνέχεια επέστρεψε στην Αυστρία και υπέβαλλε αίτηση για μια θέση στη Φιλαρμονική της Βιέννης, αλλά απορρίφθηκε. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αφήσει τη μουσική και να σπουδάσει ιατρική. Το 1910 Kreisler ερμήνευσε το Κοντσέρτο για βιολί του Sir Edward Elgar, έργο αφιερωμένο από τον συνθέτη σ’ εκείνον. Υπηρέτησε για λίγο στον Αυστριακό στρατό κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, προτού απαλλαχθεί τιμητικά λόγω τραυματισμού και, τον Νοέμβριο του 1914, έφτασε στη Νέα Υόρκη όπου και πέρασε το υπόλοιπο του πολέμου. Επέστρεψε στην Ευρώπη το 1924, έζησε για λίγο στο Βερολίνο και στη συνέχεια στη Γαλλία το 1938. Λίγο αργότερα, στο ξέσπασμα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, εγκαταστάθηκε και πάλι στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου πολιτογραφήθηκε το 1943. Έζησε εκεί για το υπόλοιπο της ζωής του, δίνοντας την τελευταία του δημόσια συναυλία το 1947. Πέθανε από καρδιακή πάθηση η οποία επιδεινώθηκε από τα γηρατειά στη Νέα Υόρκη το 1962 και κηδεύτηκε σε ιδιωτικό μαυσωλείο στο νεκροταφείο Woodlawn του Bronx. Ο Kreisler έγραψε μια σειρά από έργα για βιολί , συμπεριλαμβανομένων σόλο για encores, όπως το ‘’Liebesleid’’ και το ‘’Liebesfreud’’. Έγραψε επίσης οπερέτες συμπεριλαμβανομένης της ‘’Apple Blossoms’’ το 1919 και της ‘’Sissy’’ το 1932 και κουαρτέτα εγχόρδων. Στον Kreisler ανήκαν πολλά βιολιά κατασκευασμένα από οργανοποιούς όπως οι Antonio Stradivari, Pietro Guarneri, Giuseppe Guarneri και Carlo Bergonzi, τα περισσότερα από τα οποία τελικά πήραν το όνομά του. Πολλά επίσης από τα βιολιά του κατασκευάστηκαν από τον Dr Morris Spriggs του Σαν Φρανσίσκο.








ΘΑΝΑΤΟΙ

1594: Giovanni Pierluigi da Palestrina
1675: Gracian Baban
1747: Francisco Valls
1866: François Aimon
1921: Luigi Mancinelli
1934: Ernesto Nazareth
1974: Jean Absil
2003: Lou Harrison






2 Φεβρουαρίου

1633: Πρεμιέρα της όπερας του Michelangelo Rossi “Erminia sul Giordano” (Η Ερμίνια στον Ιορδάνη), βασισμένη στο επικό ποίημα του Torquato Tasso «Απελευθερωμένη Ιερουσαλήμ», στο Palazzo Barberini στη Ρώμη κατά τη διάρκεια του καρναβαλιού. 


1687: Πρεμιέρα της όπερας του Carlo Pallavicino “La Gierusalemme Liberata” (Η Απελευθερωμένη Ιερουσαλήμ ) βασισμένη στο ομώνυμο επικό ποίημα του Torquato Tasso , στο Hoftheater της Δρέσδης.

http://youtu.be/Ka1YqEf4-3o

1762: Πρεμιέρα της opera seria του Thomas Arne “Artaxerxes” (Αρταξέρξης) σε αγγλική μετάφραση του λιμπρέτου του Metastasio στο Βασιλικό Θέατρο του Covent Garden του Λονδίνου. Είναι η πρώτη αγγλική opera seria και γνώρισε μεγάλη επιτυχία, με πολλές αναβιώσεις μέχρι τα τέλη του 1830.



1795: Πρώτη εκτέλεση της Συμφωνίας No. 102 σε Σι ύφεση μείζονα του Joseph Haydn στο King's Theatre του Λονδίνου υπό τη διεύθυνση του συνθέτη. Σύμφωνα με νεότερες έρευνες, ήταν η συμφωνία στην πρεμιέρα της οποίας ένας πολυέλαιος έπεσε από την οροφή στο μέσον της αίθουσας, ευτυχώς χωρίς θύματα καθώς το κοινό είχε συγκεντρωθεί μπροστά στη σκηνή προσπαθώντας να δει τον Haydn από κοντινή απόσταση, φωνάζοντας στη συνέχεια «Θαύμα! Θαύμα!». Το γεγονός αυτό πριν αποδιδόταν στη Συμφωνία Νο. 96 η οποία για αυτό το λόγο έχει και την επωνυμία “The Miracle”.



1890: Πρώτη εκτέλεση της Συμφωνίας No. 8 σε Σολ μείζονα Op. 88 του Antonín Dvořák στην Πράγα υπό τη διεύθυνση του συνθέτη, με την ευκαιρία της εισόδου του στη Βοημική Ακαδημία Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών. 



1900: Πρεμιέρα της όπερας του Gustave Charpentier “Louise” σε λιμπρέτο του συνθέτη, στην Opéra-Comique του Παρισιού υπό τη διεύθυνση του André Messager. Είναι δείγμα γαλλικού βερισμου, που αφηγείται την ιστορία της αγάπης μεταξύ της Louise, μιας μοδίστρας που ζει με τους γονείς της στο Παρίσι, και του Julien, ενός νεαρού καλλιτέχνη. Σημείωσε τεράστια επιτυχία συμπληρώνοντας 100 παραστάσεις σε ένα χρόνο και φτάνοντας πάνω από 950 παραστάσεις μέχρι τις αρχές του 1950.



1920: Πρεμιέρα του μπαλέτου του Igor Stravinsky “Le chant du rossignol” (Το τραγούδι του αηδονιού) στην Όπερα του Παρισιού σε χορογραφία του Léonide Massine και σκηνικά και κοστούμια του Henri Matisse. Τους κύριους ρόλους είχαν οι Tamara Karsavina, Lydia Sokolova και Stanislas Idzikowski. Βασίζεται στην πρώτη όπερα του συνθέτη “Le rossignol” (Το αηδόνι) του 1914 σε λιμπρέτο πάνω στο ομώνυμο παραμύθι του Hans Christian Andersen.



1921: Πρεμιέρα της όπερας του Ρουμάνου συνθέτη Nicolae Bretan “Luceafărul” (Ο Εσπερινός) στο Κλουζ της Ρουμανίας. Βασίζεται στο ομώνυμο ποίημα του Mihai Eminescu, είναι η πρώτη όπερα στα ρουμανικά και διηγείται την ιστορία του Εσπερινού και την αγάπη του για μια θνητή γυναίκα.



1926: Πρώτη εκτέλεση του Κουαρτέτου Εγχόρδων No. 1 του Henry Cowell με την επωνυμία “Pedantic” (Σχολαστικό) στο Aeolian Hall της Νέας Υόρκης από το Ralph Henkle String Quartet.



1977: Πρώτη εκτέλεση του έργου για εκκλησιαστικό όργανο “A Quaker Reader” (Ένας Κουάκερος Αναγνώστης) του Αμερικανού συνθέτη Ned Rorem στη Νέα Υόρκη.












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου