Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 16





16 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

Selim Gustaf Adolf Palmgren

1878: Γεννιέται ο Φινλανδός συνθέτης, πιανίστας και μαέστρος Selim Gustaf Adolf Palmgren ο οποίος ονομάστηκε ‘’Φινλανδός Chopin’’. Ο Palmgren γεννήθηκε στο Pori της Φινλανδίας και σπούδασε στο Ωδείο του Ελσίνκι από το 1895 έως το 1899 και συνέχισε τις πιανιστικές σπουδές του στο Βερολίνο με τους Ansorge, Berger και Busoni. Στη Φινλανδία εργάστηκε ως μαέστρος χορωδιών και ορχηστρών και έκανε αρκετές επιτυχημένες συναυλίες ως πιανίστας στις κύριες πόλεις της Φινλανδίας και της Σκανδιναβίας όπου εμφανίστηκε επίσης ως επισκέπτης μαέστρος . Το 1921 πήγε στις ΗΠΑ όπου δίδαξε σύνθεση στο Eastman School of Music και στη συνέχεια επέστρεψε στη Φινλανδία. Έγραψε μουσική σε μεγαλύτερες φόρμες όπως κοντσέρτα για πιάνο, μια Σονάτα σε ρε ελάσσονα, συμφωνικά έργα και όπερες. Την μεγαλύτερη επιτυχία όμως είχαν τα τραγούδια του. Το έργο του ‘’Νύχτα Μαΐου’’ είναι ένα μικρό αριστούργημα του ιμπρεσιονισμού, μια καταπληκτική μελέτη στη μουσική ψυχολογία. Το ‘’Bird Song’’ και ‘’Refrain de Berceau’’ συνάντησαν όπου ερμηνεύτηκαν αξιοσημείωτη επιτυχία. Στα τραγούδια του κυκλοφορεί η μελαγχολία του Βορρά, αλλά και η αυστηρή ομορφιά και το μεγαλείο του.

http://www.youtube.com/watch?v=siPNapAp9FU

ΘΑΝΑΤΟΙ
1561: Cornelius Canis de Hondt
1753: Giacomo Facco
1803: Giovanni Punto
1829: François-Joseph Gossec
1838: Ludwig Berger
1864: Václav Veit
1910: Albert Heinrich Zabel
1963: László Lajtha
1968: Healey Willan
1987: Dmitri Kabalevsky





16 Φεβρουαρίου

1848: Πρώτη εκτέλεση των τριών τελευταίων μερών της Σονάτας για τσέλο και πιάνο σε σολ ελάσσονα Op. 65 του Frédéric Chopin με τον Auguste Franchomme, για τον οποίο και γράφτηκε, στο τσέλο και τον ίδιο στο πιάνο, στη Salle Pleyel του Παρισιού.


1854: Πρώτη εκτέλεση του συμφωνικού ποιήματος "Orpheus" (Ορφέας) του Franz Liszt στη Βαϊμάρη υπό τη διεύθυνση του ίδιου. Γράφτηκε σαν εισαγωγή στην πρώτη παρουσίαση της όπερας του Christoph Willibald Gluck "Ορφέας και Ευρυδίκη" στη Βαϊμάρη. 


1884: Πρώτη εκτέλεση της Ορχηστρικής Σουίτας No. 2 σε Ντο μείζονα Op. 53 του P.I. Tchaikovsky σε συναυλία του Ρωσικού Μουσικού Συλλόγου υπό τη διεύθυνση του Max Erdmannsdörfer στη Μόσχα. Ο Tchaikovsky χρησιμοποιεί τέσσερα ακορντεόν στην ενορχήστρωση του τρίτου μέρους.


1892: Πρεμιέρα της όπερας του Jules Massenet "Werther" (Βέρθερος) στην Αυλική Όπερα της Βιέννης. Το λιμπρέτο των Édouard Blau, Paul Milliet και Georges Hartmann είναι βασισμένο στο επιστολικό μυθιστόρημα "Die Leiden des jungen Werthers" (Τα πάθη του νεαρού Βέρθερου) του Johann Wolfgang von Goethe. Η υπόθεση διαδραματίζεται από τον Ιούλιο έως το Δεκέμβριο του 1780. Ο συναισθηματικός Βέρθερος αγαπά τη Σαρλότ, που παντρεύεται τον Αλβέρτο από αίσθηση καθήκοντος. Η Σαρλότ δεν θα παραδεχτεί την αγάπη της για τον Βέρθερο, παρά μόνο όταν αυτός αυτοκτονεί απελπισμένος. Ο Βέρθερος πεθαίνει ευτυχισμένος στην αγκαλιά της. 


1893: Πρώτη εκτέλεση του συμφωνικού ποιήματος του Jean Sibelius "En Saga" υπό τη διεύθυνση του συνθέτη στο Ελσίνκι. Ο τίτλος στα σουηδικά (και όχι στα φινλανδικά) σημαίνει «ένα παραμύθι» και δείχνει ότι είναι ένα προγραμματικό έργο, χωρίς όμως ο συνθέτης να καθορίζει μια συγκεκριμένη ιστορία σε αυτό.


1929: Πρώτη εκτέλεση του Τρίο για πιάνο, βιολί και τσέλο "Vitebsk", σπουδή σε ένα εβραϊκό θέμα του Aaron Copland στο Δημαρχείο της Νέας Υόρκης σε μια συναυλία της League of Composers με δύο μέλη του Pro Arte Quartet (τον βιολονίστα Alphonse Onnou και τον τσελίστα Robert Mass) και τον Γερμανό πιανίστα Walter Gieseking. Η λαϊκή μελωδία στην οποία βασίζεται το έργο προέρχεται από την περιοχή της πόλης Vitebsk της Λευκορωσίας.


1936: Πρώτη εκτέλεση του έργου για σόλο φλάουτο "Density 21.5" (Πυκνότητα 21.5) του Edgard Varèse από τον Γάλλο φλαουτίστα Georges Barrère στη Νέα Υόρκη. Ο τίτλος του έργου αναφέρεται στο ειδικό βάρος του λευκόχρυσου, υλικό από το οποίο ήταν κατασκευασμένο το φλάουτο του σολίστ για τον οποίο γράφτηκε ώστε να το εγκαινιάσει.


1956: Πρώτη εκτέλεση της "Toccata" για έγχορδα, πνευστά και κρουστά του Leon Kirchner στο Σαν Φρανσίσκο.

http://youtu.be/xq7w7ZOuub4

1962: Πρώτη εκτέλεση της Συμφωνίας No. 12 "Rurale" (Αγροτική) op.390 του Darius Milhaud με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Σαν Φρανσίσκο υπό τη διεύθυνση του Enrique Jorda στην αίθουσα συναυλιών του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια Davis, ένα πανεπιστήμιο ιστορικά επικεντρωμένο στις γεωργικές σπουδές το οποίο έκανε και την παραγγελία του έργου.

http://youtu.be/VTUi0TfFBTU












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου