Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014

GLUCK CRISTOPH WILLIBALD






Jean Baptiste Camille COROT "O Ορφέας οδηγεί την Ευριδίκη 
απο τον κάτω κόσμο"(1861).

Επιμέλεια: Myrto Zacharopoulou

Jean Baptiste Camille COROT
(16 Ιουλίου1796-22 Φεβρουαρίου1875)
Γάλλος ζωγράφος ένας απο τους σημαντικότερους της εποχής του.Εργα του τοπιογραφίες,πορτραίτα,ιστορικά θέματα.Ένα από αυτά "ο Ορφέας οδηγεί την Ευριδίκη απο τον κάτω κόσμο"(1861).

ΟΠΕΡΑ σε 3 πράξεις" ΟΡΦΕΑΣ ΚΑΙ ΕΥΡΥΔΙΚΗ" του Cristoph Willilald GLUCK(1714-1787).Ο συνθέτης εκφράζει το πρώιμο
Willibald Gluck
κλασσικό ύφος στην όπερα του 2ου μισού του 18ου αιώνα.Γνωστός για τις μεταρρυθμιστικές απόψεις του,σύμφωνα με τις οποίες η μουσική πρέπει να υπηρετεί με εκφραστικότητα το δράμα,χωρίς να διακόπτεται η σκηνική δράση.

Έχουμε 2 εκδοχές του "Ορφέα και της Ευριδίκης του GLUCK:
1)Η Ιταλική εκδοχή που ολοκληρώθηκε το 1762(Azione teatrale).Στη μεταρυθμιστική αυτή εκδοχή συνέβαλλε και ο λιμπρετίστας Ranieri de Calzabigi με τον οποίον ο συνθέτης είχε μια αγαστή συνεργασία.
2)Η Γαλλική εκδοχή της όπερας,που παρουσιάστηκε το 1777 στη Γαλλική Ακαδημία στο Παρίσι.Σε αυτή την εκδοχή η όπερα εμπλουτίζεται με recitativo accompagniato,μπαλέτο,χορωδία που αντανακλούν τις νέες μεταρρυθμιστικές απόψεις του Gluck.





Στο πρώτο μουσικό παράδειγμα της Ιταλικής εκδοχής (act 3,part 3),ακούμε την Janet Baker(γυναίκα ερμηνεύτρια στο ρόλο του 
Ορφέα)



Κι εδώ, στο δεύτερο μουσικό παράδειγμα της Γαλλικής εκδοχής ακούμε την Μαρία Κάλλας στο γνωστό.."J΄ai perdu mon Euridice"









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου