Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 28






28 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ


ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

Louis Joseph Ferdinand Hérold
1791: Γεννιέται ο Γάλλος συνθέτης όπερας Louis Joseph Ferdinand Hérold, περισσότερο γνωστός ως Ferdinand Hérold,
Lithograph, Louis Dupré, Paris, c. 1830
 

ο οποίος έγραψε επίσης πολλά έργα για πιάνο, ορχήστρα και μπαλέτα. Στην ηλικία των έξι ετών, φοίτησε στο Ινστιτούτο Hix και διακρίθηκε στις σπουδές του. Σπούδασε μουσική θεωρία με τον François - Joseph Fétis ο οποίος αργότερα εξέδωσε το περιοδικό La Revue Musicale. Γράφτηκε στο Ωδείο το 1806 και μελέτησε πιάνο με τον Louis Adam (πατέρα του συνθέτη Adolphe Adam), Αρμονία με τον Charles Simon Catel, βιολί με τον Rodolphe Kreutzer ( βιολί ) και σύνθεση με τον Étienne Mehul. Το 1810 κέρδισε το πρώτο βραβείο σε διαγωνισμό πιάνου με μία από τις δικές του συνθέσεις και το 1812 το Prix de Rome. Στη Ρώμη, κατά τη διάρκεια της άνοιξης του 1813, συνέθεσε την πρώτη του Συμφωνία και ολοκλήρωσε το τελευταίο από τα τέσσερα κοντσέρτα του για πιάνο. Το 1815 μετακόμισε από τη Ρώμη στη Νάπολη για λόγους υγείας. Η πρώτη του όπερα, ‘’La Gioventù di Enrico Quinto’’, παρουσιάστηκε στο San Carlo (με το ψευδώνυμο Landriani) και έγινε ευνοϊκά δεκτή από το κοινό, αλλά όχι από τους συνθέτες της περιοχής. Επέστρεψε στο Παρίσι το 1816 και συνεργάστηκε με τον François Adrien Boieldieu στην όπερα ‘’Charles de France’’. Την ίδια χρονιά συνέθεσε την επιτυχημένη όπερα ‘’Les Rosières’’ την οποία αφιέρωσε στον φίλο του και πρώην δάσκαλο Mehul. Το 1821 έγινε βοηθός στο Théâtre - Italien και ταξίδεψε στην Ιταλία για να προσλάβει τραγουδιστές. Το 1824 η Opéra - Comique του ανέθεσε να γράψει το έργο ‘’Le roi René’’ και δύο χρόνια αργότερα έγινε διευθυντής χορωδίας. Στις 3 Νοεμβρίου 1828 τιμήθηκε με το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής. Στις 3 Μαΐου του 1831, μία από τις πιο δημοφιλείς όπερές του, η ‘’Zampa’’, ανέβηκε με μεγάλη επιτυχία στη Γαλλία και τη Γερμανία. Ο Hérold πέθανε στο Thernes το 1832 από περιπλοκές της φυματίωσης από την οποία υπέφερε πολλά χρόνια και κηδεύτηκε στο νεκροταφείο Père Lachaise στο Παρίσι. Το σπίτι της Rue Hérold αρ.10 ήταν το πατρικό του και ο δρόμος πήρε το όνομά του προς τιμήν του το 1881. .







Sir John Kenneth Tavener
1944: Γέννηση του Άγγλου συνθέτη Sir John Kenneth Tavener, γνωστού για την εκτεταμένη παραγωγή θρησκευτικών
έργων, συμπεριλαμβανομένων των ‘’The Whale’’, ‘’Song for Athene’’ και "The Lamb". Το 1968, σε ηλικία 24 ετών, έγραψε την μουσική για την ταινία του Paolo Sorrentino ‘’The Great Beauty’’ την οποία η εφημερίδα The Guardian χαρακτήρισε ως «η μουσική αποκάλυψη της χρονιάς», ενώ οι Times έγραψαν ότι ήταν «μεταξύ των σπουδαιότερων δημιουργικών ταλέντων της γενιάς του». Ο Tavener χρίστηκε ιππότης το 2000 για τις υπηρεσίες του στη μουσική και κέρδισε το Ivor Novello Award. Στην ηλικία των 12, ο Tavener έγινε μουσικός υπότροφος στο Highgate School όπου άρχισε να συνθέτει και να ερμηνεύει στο πιάνο μεταξύ άλλων το Τέταρτο Κοντσέρτο για Πιάνο του Μπετόβεν και, το 1961 με την Εθνική Ορχήστρα Νέων, το Κοντσέρτο για πιάνο αρ. 2 του Σοστακόβιτς. Επίσης, έγινε οργανίστας και χοράρχης το 1961 στην Πρεσβυτεριανή Εκκλησία του St John στο Kensington, μια θέση την οποία κατείχε για 14 χρόνια.Το 1962 μπήκε στην Royal Academy of Music, όπου είχε καθηγητή τον Sir Lennox Berkeley. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του εκεί αποφάσισε να εγκαταλείψει το πιάνο και να αφοσιωθεί στην σύνθεση. O Tavener ασπάστηκε την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία το 1977. Η Ορθόδοξη θεολογία και οι λειτουργικές παραδόσεις είχαν μια σημαντική επιρροή στο έργο του καθώς ο συνθέτης μελέτησε ιδιαίτερα προσεκτικά τον μυστικισμό, τα γραπτά των Πατέρων της Εκκλησίας και ολοκλήρωσε επίσης μια σύνθεση για την Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, που ήταν και η πρώτη Ορθόδοξη σύνθεση του Tavener. Ενώ τα πρώιμα έργα του Tavener έφεραν σαφώς επιρροές από τον Igor Stravinsky και τον Olivier Messiaen, αργότερα η μουσική του έγινε πιο λυρική και διατονική. Επίσης, ο Tavener χαρακτηρίστηκε ως η «αδερφή ψυχή» του Arvo Pärt με τον οποίο μοιράστηκε μια κοινή θρησκευτική παράδοση και αγάπη για την διαφάνεια και καθαρότητα του ύφους. Πέθανε σε ηλικία 69 ετών, στις 12 Νοεμβρίου 2013, στο σπίτι του στο Child Okeford του Dorset.



ΘΑΝΑΤΟΙ
1761: Francesco Feo
1896: Sir Joseph Barnby
1903: Augusta Holmès
1903: Robert Planquette
1929: Theodorus Hendricus Hubertus Verhey
1935: Mikhail Mikhailovich Ippolitov-Ivanov
1947: Reynaldo Hahn
1980: Franco Evangelisti
1989: Jerzy Abratowski






28 Ιανουαρίου

1725: Πρώτη εκτέλεση της καντάτας του J. S. Bach "Ich hab in Gottes Herz und Sinn" (Παρέδωσα την καρδιά και το μυαλό μου στην καρδιά και το μυαλό του Θεού) BWV 92 στη Λειψία, γραμμένη για την Κυριακή Septuagesimae μετά τη γιορτή των Θεοφανείων (αντίστοιχη με την πρώτη Κυριακή του Τριωδίου).


1806: Πρεμιέρα της opéra-comique "Les deux aveugles de Tolède" (Οι δυο τυφλοί του Τολέδο) του Étienne Méhul στο Παρίσι, βασισμένη στην ιστορία " Οι δυο τυφλοί της Βαγδάτης" από τις "Χίλιες και μία νύχτες".
http://youtu.be/x5wqFe3S7i8

1828: Πρώτη εκτέλεση του Τρίο για πιάνο Νο. 1 σε Σι ύφεση D. 898 (Op. 99) του Franz Schubert σε ιδιωτική συναυλία στο σπίτι του Joseph von Spaun στη Βιέννη με τους Ignaz Schuppanzigh (βιολί), Josef Linke (τσέλο) και Carl Maria von Bocklet (πιάνο).



1830: Πρεμιέρα της opéra-comique "Fra Diavolo" του Daniel François Esprit Auber στην Opéra-Comique του Παρισιού. Το λιμπρέτο του Eugène Scribe βασίζεται στη ζωή του αρχιληστή και επαναστάτη Michele Pezza που έδρασε στη Νότια Ιταλία το διάστημα 1800-1806 κατά της γαλλικής κατοχής του Ναπολέοντα και έγινε γνωστός με το ψευδώνυμο Fra Diavolo. Η όπερα αποτέλεσε τη μεγαλύτερη επιτυχία του Auber και μια από τις πιο δημοφιλείς όπερες του 19ου αιώνα που παρουσιαζόταν συχνά τόσο στην πρωτότυπη γαλλική, όσο και στη γερμανική ή ιταλική εκδοχή της.
 


1876: Πρώτη εκτέλεση της Sérénade mélancolique Op. 26
για βιολί και ορχήστρα στη Μόσχα με σολίστ τον Adolph Brodsky.


   
1915: Πρώτη εκτέλεση του Τρίο για πιάνο σε λα ελάσσονα του Maurice Ravel με τους Gabriel Willaume (βιολί), Louis Feuillard (τσέλο) και Alfredo Casella (πιάνο) στη Salle Gaveau στο Παρίσι.
 
1916: Πρεμιέρα της όπερας "Goyescas" του Enrique Granados στη Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης. Είναι βασισμένη σε μελωδίες από την ομώνυμη σουίτα για πιάνο του 1911 και το λιμπρέτο του Fernando Periquet y Zuaznabar είναι εμπνευσμένο από έξι πίνακες της πρώιμης περιόδου του Francisco Goya.


1927: Πρώτη εκτέλεση του Κοντσέρτου για πιάνο του Aaron Copland με τη Συμφωνική της Βοστώνης υπό τη διεύθυνση του Serge Koussevitzky και με σολίστ το συνθέτη.


1941: Πρώτη εκτέλεση του έργου "Quiet City" (Ήσυχη Πόλη) του Aaron Copland με την ορχήστρα Little Symphony υπό τη διεύθυνση του Daniel Saidenberg στο Δημαρχείο της Νέας Υόρκης. Προέρχεται από τη μουσική που έγραψε ο συνθέτης για το ομώνυμο θεατρικό έργο του Irwin Shaw το 1939. 


1944: Πρώτη εκτέλεση της προγραμματικής Συμφωνίας No. 1 "Jeremiah" (Ιερεμίας) του Leonard Bernstein, που βασίζεται στη βιβλική ιστορία του προφήτη Ιερεμία, με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Πίτσμπουργκ υπό τη διεύθυνση του συνθέτη και σολίστ τη μέτζο-σοπράνο Jennie Tourel στην αίθουσα συναυλιών Syria Mosque του Πίτσμπουργκ. Το έργο κέρδισε το Βραβείο Μουσικοκριτικών της Νέας Υόρκης σαν η καλύτερη αμερικάνικη σύνθεση του 1944.


1972: Πρεμιέρα της όπερας "Treemonisha" του Scott Joplin στην Ατλάντα σε ενορχήστρωση του T.J. Anderson της παρτιτούρας για φωνές και πιάνο που είχε εκδώσει ο συνθέτης το 1911. Η όπερα αν και γράφτηκε το 1910 δεν παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια της ζωής του συνθέτη και η πρωτότυπη ενορχήστρωσή της χάθηκε περνώντας έτσι στη λήθη μέχρι την αναβίωσή της το 1972. Διαδραματίζεται σε μια πρώην φυτεία του Αρκάνσας όπου η δεκαοχτάχρονη Τριμονίσα μαθαίνει γραφή και ανάγνωση και γίνεται η δασκάλα των κατοίκων της αφροαμερικανικής κοινότητάς της λυτρώνοντάς τους με τη βοήθεια της παιδείας από την επίδραση των μάγων που λυμαίνονται την άγνοια και τη δεισιδαιμονία τους.

http://youtu.be/_TmPa8UFxBo

2000: Πρώτη εκτέλεση του έργου Diversions του André Previn με τη Φιλαρμονική της Βιέννης υπό τη διεύθυνση του συνθέτη στο Σάλτζμπουργκ.











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου