Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

PETSALIS VANGELIS






Γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1965.Σπούδασε πιάνο στην Παλαιά Φιλαρμονική Κερκύρας .Από μικρός έδειξε ενδιαφέρον στην σύνθεση και από 12 ετών παρουσίαζε ως σολίστας και  δικά του έργα στο ρεπερτόριο της πιανιστικής φιλολογίας .Ολοκλήρωσε τις μουσικές του σπουδές με ενoρχήστρωση & σύνθεση στην Αθήνα ,στην τάξη του συνθέτη Ι. Παπαδάτου. Έχει συνθέσει έργα για πιάνο ,για μικτή χορωδία ,για ορχήστρα καθώς και μουσική για το θέατρο. 
Το 1996 η Ιταλική εταιρεία  δίσκων“ARCADIA/AGORA”εξέδωσε την πρώτη του Συμφωνία καθώς και άλλα ορχηστρικά και πιανιστικά έργα τoυ σε ένα CD με την συμμετοχή της Συμφωνικής Ορχήστρας της Βουλγαρίας υπό την διεύθυνση του Α. Παναγιωτόπουλου .
Στο CD αυτό αναφερόμενη η  Αμερικανική εταιρεία παρουσίασης και διακίνησης δίσκων Records Ιnternational (από τις μεγαλύτερες και εγκυρότερες του Internet) έγραψε μεταξύ άλλων ότι: «…ο νέος αυτός Έλληνας συνθέτης γράφει μουσική με μία μεθυστική τονικότητα γεμάτη χρώματα, που ρέει μέσα σε μία  ζωντανότατη νεορομαντική φλέβα .Ένα πολύ προσωπικό ύφος και ένας απολαυστικός δίσκος» (RI Catalog July 1998). Του παραγγέλθηκε επίσης η σύνθεση ενός έργου για τον διάσημο βιολονίστα Sergei Krylov.Συνέθεσε έτσι, το Concertino Narrativo για βιολί ,πιάνο και Ορχήστρα εγχόρδων  το οποίο παρουσιάστηκε το 1997 στο Μέγαρο Αθηνών με σολίστ τον Sergei Krilof (βιολί),την Stefania Mormone (πιάνο) και την συνοδεία της Καμεράτα υπό την διεύθυνση του Α. Μυράτ .
Έχει ακόμα ηχογραφήσει τα έργα του με την Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ υπό την διεύθυνση του Μ. Λογιάδη .Το 2000 η Ορχήστρα των χρωμάτων του παρήγγειλε την σύνθεση ενός έργου για κλαρινέτο και Ορχήστρα εγχόρδων .Το έργο αυτό υπό τον τίτλο Arguments for clarinet and strings,παρουσιάστηκε το Μάρτιο του 2001 στην Ελληνοαμερικανική Ένωση με την Ορχήστρα αυτή υπό την διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη και σολίστ τον πολυβραβευμένο Σπύρο Μουρίκη .
Τον Φεβρουάριο του 2003,ολοκληρώνοντας τις συνεργασίες του με τις πιο αξιόλογες Ελληνικές ορχήστρες, συνέθεσε το« Harp on the same Strings» για την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών η οποία και το παρουσίασε σε συναυλία υπό την αιγίδα της Ενώσεως Ελλήνων Συνθετών .
Πολλά μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό έχουν αναφερθεί στο έργο του(Ελ. Τύπος της Κυριακής, Ελευθεροτυπία, Καθημερινή, Studio A,La Cultura , L Avvenire , Jazz & Jazz κ.ά ) και έχουν μεταδώσει τα έργα του
(Radio Vaticana Studio A,Public Radio&Television of Connecticut,EΡΑ3,Αθήνα 9.84 κ.ά),ενώ η ΜΡ3 διαθέτει προσωπική σελίδα γι αυτόν στην διεύθυνσή της στο Internet (mp3.com/Petsalis)μέσω της οποίας χιλιάδες χρήστες έχουν αγοράσει την μουσική του. Στο διεθνές αυτό site για την παγκόσμια μουσική σκηνή ,το έργο ¨Αdagio for Strings No1” ήταν πρώτο για πολλές εβδομάδες στα charts της κλασσικής μουσικής ενώ στην κεντρική  σελίδα της για την Κλασσική Μουσική  η MP3 ,αναφερόμενη στο Adagio for Strings No1,έγραψε: «Συναισθηματικό και μελαγχολικό ,αυτό το Adagio του συνθέτη Βαγγέλη Πετσάλη θα αγγίξει τις πιο ευαίσθητες χορδές σας». 
Το Πανεπιστήμιο του Princeton των Η.Π.Α τον προσκάλεσε στην Νέα Υόρκη όπου τις 28/5/2003 του έκανε ένα εκτενές αφιέρωμα 2,5 ωρών στον μεγάλης εμβέλειας ραδιοσταθμό του στην εκπομπή “Classical Discoveries” του καθηγητή Marvin Rosen ενώ τις 31/5/2003 στο Westminster Conservatory of Music of Rider University του ιδίου Πανεπιστημίου έγινε συναυλία με τα Πρελούδια για πιάνο που συμπεριλαμβάνονται στο CD της ARCADIA/AGORA . 
Στις 23 Ιανουαρίου 2004 το Adagio No1 παρουσιάστηκε στο Ελληνικό κοινό σε συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης από την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλoνίκης υπό την διεύθυνση του Adrian Sunshine. 
Την  θεατρική σεζόν 2005-2006,το Μοντέρνο Θέατρο Αθηνών  Αλκυονίς ανέβασε το έργο του Στρίντμπεργκ « Ο  Χορός του Θανάτου»  σε σκηνοθεσία Γ. Μεσσάλα και μουσική Βαγγέλη Πετσάλη. 
Αναφερόμενος στο έργο αυτό ,ο κριτικός Θεάτρου Κ. Γεωργουσόπουλος έγραψε: «...ο ταλαντούχος μουσικός συνθέτης Βαγγέλης Πετσάλης πραγματική αποκάλυψη .Έγραψε συνταρακτική θεατρική μουσική βάθους πεδίου»(εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» 7/11/2005) 
Το καλοκαίρι του 2006 παρουσίασε Ορχηστρικές συνθέσεις του στο Φεστιβάλ της Τήνου και στην Αθήνα ( Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας , Λίμνη Βουλιαγμένης ) με την Συμφωνική Ορχήστρα της Βουλγαρίας. Το 1997 έγινε μέλος της Ενώσεως Ελλήνων Μουσουργών . Από τον Οκτώβριο του 1999 και για δύο χρόνια διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού τμήματος της Συμφωνικής Ορχήστρας της Βουλγαρίας . Έχει επίσης σπουδάσει Ιατρική και ειδικευτεί στην Ακτινοδιαγνωστική. 

Ένωση Ελλήνων Μουσουργών

Adagio for Strings No 1( fragment )-Vangelis Petsalis
VANGELIS PETSALIS : Agnus Dei
Vangelis Petsalis live in Athens 2010 http://youtu.be/1mGxwRmJPdE   Symphony no1.Allegro energico(3rd movement). 
Symphony No1 -1st part Andante con moto.Piano sketch 
http://soundcloud.com/vangelis-petsalis/vangelis-petsalis-on-the-piano 
Symphony no1.Allegro energico(3rd movement).
http://soundcloud.com/vangelis-petsalis/symphony-no1-allegro-energico Symphony No1 -1st part
Adagio No 1 & Fugue for strings-2nd part:Fugue  











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου