Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013

NIETZSCHE FRIEDRICH




Καλό απόγευμα!

Με την ευκαιρία της γέννησης σαν σήμερα του μεγάλου φιλόσοφου και ποιητή Friedrich Nietzsche (15 Οκτωβρίου 1844 – 25 Αυγούστου 1900), μια αναφορά στο συνθετικό του έργο, μια και από μικρή ηλικία είχε παρουσιάσει κλίση προς τη μουσική, αν και ήταν κατά κύριο λόγο αυτοδίδακτος, και επίσης συνέθεσε το μεγαλύτερο μέρος των έργων του σε νεαρή ηλικία, την εικοσαετία 1854 - 1874, κυρίως για πιάνο. Είναι γνωστή η φιλία του αρχικά με τον Richard Wagner, κάτι όμως που αργότερα μετατράπηκε σε έχθρα και από τις δύο πλευρές. 
Το έργο του "Ermanarich" του 1862 έχει τον υπότιτλο "Συμφωνικό ποίημα για πιάνο" και είναι εμπνευσμένο από τον βασιλιά των Οστρογότθων Ερμανάριχο που βασίλεψε τον 4ο αιώνα μ.Χ. στην περιοχή που καταλαμβάνει σήμερα η Ουκρανία και που αυτοκτόνησε το 370 μ.Χ. από απόγνωση μην μπορώντας να σώσει το βασίλειό του από τις ορδές των Ούννων, και του οποίου η ιστορία είχε γοητεύσει τον νεαρό τότε Nietzsche.
Επιμέλεια: *Andronikos Babatsikos 

Ο μεγάλος φιλόσοφος και ποιητής Friedrich Nietzsche (15 Οκτωβρίου 1844 – 25 Αυγούστου 1900) Μια αναφορά στο συνθετικό του έργο, μια και από μικρή ηλικία είχε παρουσιάσει κλίση προς τη μουσική, αν και ήταν κατά κύριο λόγο αυτοδίδακτος, και επίσης συνέθεσε το μεγαλύτερο μέρος των έργων του σε νεαρή ηλικία, την εικοσαετία 1854 - 1874, κυρίως για πιάνο. Είναι γνωστή η φιλία του αρχικά με τον Richard Wagner, κάτι όμως που αργότερα μετατράπηκε σε έχθρα και από τις δύο πλευρές.

Το έργο του "Ermanarich" του 1862 έχει τον υπότιτλο "Συμφωνικό ποίημα για πιάνο" και είναι εμπνευσμένο από τον βασιλιά των Οστρογότθων Ερμανάριχο που βασίλεψε τον 4ο αιώνα μ.Χ. στο μεγαλύτερο μέρος της περιοχής που καταλαμβάνει σήμερα η Ουκρανία και που αυτοκτόνησε το 370 μ.Χ. από απόγνωση μην μπορώντας να σώσει το βασίλειό του από τις ορδές των Ούννων, και του οποίου η ιστορία είχε γοητεύσει τον νεαρό τότε Nietzse

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου