Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

KASSOS SOTIRIS NICOLAS












Ο Σωτήρης Νικόλας Κάσσος γεννήθηκε στην Καρδίτσα (Ελλάδα) το 1989. Σήμερα φοιτά στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (Ε.Μ.Π.) στην Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών.

Μελετά μουσική σύνθεση και η μουσική του έχει της ρίζες της στην δυτική μπαρόκ και κλασσική μουσική αλλά με την διάνθησή της με μοντέρνα στοιχεία, όπως το  12φθογγο σύστημα, την τζαζ και μπλουζ. 


Sotiris-Nikolas Kassos / Musician, Composer and Student of Applied Mathematics and Physical Sciences (National Technical University of Athens – N.T.U.A). Through the period of 2009 to 2011, was an associate of NTUA’s musical department. He is currently an associate of Macronesos Museum.

He is studying Music Composition and his music originates form the baroque and classical era, with the addition of more modern idioms such as the 12th tone mode and serialism. Also he is currently curing out a research on the old musical styles of pre-renaissance era, and its practices on the Greek musical tradition.

Sotiris Nicolas, is a member of Delian Society and UNESCO. In 2012 he was honored with the “Alexander the Great” gold medal.






S. N. Kassos: The Earth Poem (with Lyrics and Sheet Music)
    
In The Crypt. SNK



Amalthea (Αμάλθεια) - ΣΝΚ. Soprano Evi Chioti
https://www.youtube.com/watch?v=4HKICMXgk_0

"Η Αμάλθεια είναι ένα πλάσμα που ανήκει σε κάποιον άλλο κόσμο. Ηρθε σε αυτό τον κόσμο με τη βοήθεια του Ιδρυτή της Βοής. Ο ήρωας όμως πρέπει να υποστεί μια κατάρα, αυτή της αιώνιας ζωής, ώστε να φορτωθεί τον χρόνο που παραβιάζει η ύπαρξη της Αμάλθειας. Έτσι τον καταράστηκαν με μια αρχαία κατάρα, σηκώνοντας την παλάμη και φέρνοντάς την στο στόμα."















Η συνεργασία μου με τον σκηνοθέτη κ. Θοδωρή Βουρνά, γέννησε κάποια ιδιαίτερα μουσικά δείγματα. Το παρακάτω συνετέθει για να πλαισιώσει την ερωτοτροπία του Δον Ζουάν 
με τη Δονια Τζούλια, όπως έχει αποτυπωθεί από τη φαντασία του 
Λόρδου Βύρωνα. Σκηνές αναγεννησιακής Ισπανίας.



"Ο Ήρωας και η Κόρη" - The Hero and the Maiden- Soprano Anna Morfidou, By S.N.K.























 
Περί Περασμάτων Μουσικών

Με την ευκαιρία των Εορτών του Πάσχα, εργαστήκαμε πάνω σε έναν λατινικό ύμνο, με πρωτότυπη σύνθεση του υποφαινόμενου και ελεύθερο αυτοσχεδιασμό στο δεύτερο μέρος του τσελίστα Στέφανου Α Γιαννόπουλου. Ο λόγος που επιλέχθηκε, η πρώτη εργασία μας να
είναι ο συγκεκριμένος ύμνος, ήταν η άμεση σχέση του με την παραδοσιακή του
θέση στην αναστάσιμη ακολουθία, προς το ιδιαίτερο διττό νόημα αυτού
σε σχέση με την ομάδα μας.


Η αναφορα του αναστάσιμου, είναι βαρύνουσας σημασίας για το σύνολο των μουσικών και της μουσικής παιδείας, σε παγκόσμιο επίπεδο. Βρισκόμαστε ήδη από τον περασμένο αιώνα σε ένα μουσικό τέλμα, το οποίο φαίνεται να ξεπερνάμε μόλις την τελευταία δεκαετία. Το ευρύ κοινό, δικαίως αποκακρυσμένο από τους κόλπους της λόγιας μουσικής, αφού αυτή είχε γίνει ένα λιμάνι στενάχωρο, ακαδημαικής μονάχα ανακούφησης, πλέον φαίνεται να επιστρέφει με σταθερά βήματα ως πιστός ακροατής στο είδος.

Στο πλαίσιο αυτής της ανά-στάσης της λόγιας μουσικής, αναζητάται εκ νέου η εσωτερικότητα, μέσω της λιτότητας των γραμμών, η λεπτότητα των συναισθημάτων και η επιστροφή στην τροπικότητα. Στον δεδομένο ύμνο, σύμφωνα με τα κριτήρια της αισθαντικότητας, η φωνή της σοπράνο Εβίτα Χιώτη, έδωσε την απαραίτητα λιτή εκτέλεση, αφού απαιτείται καλοδουλεμένη φωνή για να αποδώσει έναν καθαρό τόνο, χωρίς στολίδια και βιμπράτο, όπου τα λάθη καλύπτονται.

Η φράση που έκανε τον ύμνο, ένα λόγιο συμβολικό κομμάτι, έιναι η "Quia sapientia aperuit os mutum". Άραγε ποιά σοφία είναι αυτή που ανοίγει το στόμα του μουγκού, ή καλύτερα αυτή που σπάει το του Πυθαγόρειου: «Ἂκουε, Ὃρα, Σίγα»; Σίγουρα για τον μουσικό που σπάει τη σιωπή του, είναι η βαθύτερη κατανόηση όλων των τεχνών των εννέα Μουσών, ώστε να αποκαλεσθεί πραγματικά Μουσικός.

Σωτήριος Νικόλας Κάσσος



Αρθρα του Ν. Σ. Κάσσου:

Did speech gave birth to music, or vise versa? (Rhythm)
http://cymvolon.com/news/2012/09/did-speech-gave-birth-to-music-or-vise-versa/

Did speech gave birth to music, or vise versa? (Melody and Mode)
http://cymvolon.com/news/2012/09/did-speech-gave-birth-to-music-or-vise-versa-melody-and-mode/

Meaning in music vs Meaning in language
http://cymvolon.com/news/2012/12/meaning-in-music-vs-meaning-in-language-part-1/



Η παλαιά μουσική, κρύφτηκε στα ενδότερα της νέας, σε μορφή μουσικής θεωρίας. Ποτέ οι βασικές αρχές της δε μπόρεσαν να ξεπεραστούν και να σταματήσει η χρήση τους, αφού η ίδια η φύση της μουσικής είναι αυτή της προφορικής- λόγιας δράσης.
CYMVOLON.COM





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου