Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012

GOUNOD CHARLES, ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΑ








GOUNOD CHARLES



*Έλλη Τσιρογιάννη

GOUNOD - FAUST
http://www.youtube.com/watch?v=MIaOx_GaEbw&feature=related

O Φάουστ του Γκουνό αποτελεί ένα αριστούργημα μουσικής δραματουργίας που διατηρεί ατόφια την αξία του .Με την όπερα αυτή ο συνθέτης δημιούργησε το κλασικό ύφος που χαρακτηρίζει την ιδιοσυγκρασία της γαλλικής όπερας, έναντι του ιταλικού μπελκάντο και το ύφος του Βάγκνερ. Το 1838 ο Σαρλ Γκουνό ανακάλυψε τον Φάουστ του Γκαίτε και έναν χρόνο αργότερα , όταν ήρθε η ώρα να ταξιδέψει στη Ρώμη για μια υποτροφία, δεν ξέχασε να πάρει μαζί του το βιβλίου του Γερμανού ποιητή, έστω και σε γαλλική μετάφραση ,σαν να ήταν η Βίβλος. Αφού εγκαταστάθηκε στην ιταλική πρωτεύουσα ,διάβασε τον Φάουστ πολλές φορές και σημείωνε σε ένα τετράδιο τα σχόλιά του . Όλα είχαν ήδη αποσαφηνιστεί στο μυαλό του: αργά ή γρήγορα θα μετέτρεπε το αριστούργημα του στο Κάπρι , έφτασε στο σημείο να οραματιστεί ορισμένες σκηνές από τη βαλπούργεια νύχτα. Επιστρέφοντας στη Ρώμη γνώρισε τη διάσημη τραγουδίστρια Πολίν Βιαρντό ,που επρόκειτο να ερμηνεύσει τον ρόλο του αγγέλου στον Φάουστ. Χρόνια αργότερα, η τραγουδίστρια εισήγαγε τον συνθέτη στους παρισινούς αριστοκρατικούς κύκλους και στον κόσμο της όπερας.

Α΄ Πράξη Γερμανία, 16ος αιώνας. Είναι νύχτα. Ο Φάουστ, μόνος στο σπουδαστήριό του . Το ξημέρωμα παίρνει την απόφαση να αυτοκτονήσει πίνοντας δηλητήριο. Ακούγοντας τα εύθυμα τραγούδια μιας ομάδας χωρικών, προτιμά να επικαλεστεί τις σκοτεινές δυνάμεις. Εμφανίζεται ο Μεφιστοφελής και υπόσχεται να του δώσει ό,τι θέλει .Ο Φάουστ θέλει μόνο ένα πράγμα : να ξαναβρεί τη νιότη του. Ο Μεφιστοφελής δέχεται να ικανοποιήσει το αίτημά του υπό έναν όρο : εφόσον θα τον εξυπηρετήσει στη γη, ο Φάουστ οφείλει να κάνει το ίδιο για εκείνον στην κόλαση. Ο Φάουστ διστάζει. Ο Μεφιστοφελής του παρουσιάζει την εικόνα μιας όμορφης κοπέλας της Μαργαρίτας. Ο Φάουστ ξεπερνά τους δισταγμούς του και κλείνει την συμφωνία με τον διάβολο. Ο Μεφιστοφελής μετατρέπει το θανατηφόρο σε ελιξήριο νεότητας και το δίνει στον Φάουστ για να το πιει . Αμέσως ο Φάουστ μεταμορφώνεται σε γοητευτικό νέο και ακολουθεί τον Μεφιστοφελή προς αναζήτηση περιπετειών.
Β΄ Πράξη Eoρτασμοί του Πάσχα. Στρατιώτες, φοιτητές και χωρικοί πίνουν σε μια ταβέρνα. Εμφανίζεται ο Βαλεντίνος , ο αδερφός της Μαργαρίτας. Μαζί του έχει ένα φυλακτό που του έχει δώσει η αδερφή του. Ετοιμάζεται να φύγει για τον πόλεμο και φοβάται να υην αφήσει μόνη. Ο νέος Ζίμπελ υπόσχεται να τη φροντίζει. Ο Βαλεντίνος παρακαλεί τον Θεό να την προστετεύει. Ο φοιτητής Βάγκνερ επίσης προσφέρεται να γίνει φύλακαε της κοπέλας. Εμφανίζεται ο Μεφιστοφελής και τραγουδά για το χρυσό μοσχάρι. Μετά κανει προβλέψεις . Στον Βάγκνερ λέει ότι θα πεθάνει στο πεδίο της μάχης. Στον Ζίμπελ λέει όλα τα άνθη που θα αγγίζει θα μαραίνονται. Ο Βαλεντίνος εξοργίζεται . Ο Μεφιστοφεής του λέει ότι θα τον δολοφονήσει κάποιος γνωστός του. Στη συνέχεια παίρνει το ποτήρι του Βάγκνερ και πίνει εις υγείαν της Μαργαρίτας. Από ένα βαρέλι αρχίζει να τρέχει ασυνήθιστο κρασί. Ο Βαλεντίνος στρέφει το σπαθί του κατά του Μεφιστοφελή , αλλά η λεπίδα σπάζει. Οι φοιτητές αντιλαμβάνονται την παρουσία ενός κακού πνεύματος. Αποσύρονται κρατώντας τα σπαθιά τους απότ ην λεπίδα για να φαίνεται το σχήμα του σταυρού . Ο Μεφιστοφελής υποχωρεί. Μπαίνει ο Φάουστ αναζητώντας την αγαπημένη του . Ο Μεφιστοφελής τον διαβεβαιώνει ότι σε λίγο θα φτάσει. Ο Ζίμπελ αναζητά τη Μαργαρίτα, αλλά ο Μεφιστοφελής καταφέρνει να τον απομακρύνει . Ο Φάουστ πρεσφέρει το χέρι του στη Μαργαρίτα . Εκείνη απορρίπτει την προσφορά. Ο Μεφιστοφελής υπόσχεται να διορθώσει την κατάσταση .
Γ’ ΠΡΑΞΗ Ο Ζίμπελ μαζεύει άνθη για τη Μαργαρίτα . Όμως ,όπως είχε προβλεψει ο Μεφιστοφελής, μαραίνονται στα χέρια του. Για να απαλλαγεί από την κατάρα, βάζει τα χέρια του μέσα σε μια κολυμπήθρα. Όταν πηγαίνει ξανά να μαζέψει άνθη βλέπει οι η πράξη του είχε αποτέλεσμα. Ο Φάουστ και ο Μεφιστοφελής φτάνουν εγκαίρως για να δουν τον Ζίμπελ να αφήνει το μπουκέτο στην πόρτα της Μαργαρίτας. Ο Μεφιστοφελής διαβεβαιώνει τον Φάουστ ότι έχει ένα πολύ καλύτερο δώρο : μια θήκη με κοσμήματα και έναν καθρέφτη, που τοποθετεί πλάι στα άνθη του Ζίμπελ. Μπαίνει η Μαργαρίτα ,που δεν μπορεί να πάψει να σκέφτεται τον Φάουστ, και βρίσκει τα δώρα. Ανοίγει την κοσμηματοθήκη , φορά τα κοσμήματα και κοιτάζεται στον καθρέφτη χαρούμενη. Φτάνει ο Μεφιστοφελής με άσχημα νέα για τη Μάρθα : ο σύζυγός της σκοτώθηκε στον πόλεμο. Ο Φάουστ και η Μαργαρίτα χαιρετιούνται ντροπαλά . Η Μάρθα ερωτοτροπεί με τον Μεφιστοφελή. Ο Φάουστ και η Μαργαρίτα , ερωτευμένου τραγουδούν και αγκαλιάζονται ενώ πέφτει η νύχτα. Από μακριά ο Μεφιστοφελής γελά
Δ΄ ΠΡΑΞΗ Η Μαργαρίτα περιμένει παιδί από τον Φάουστ. Κάθεται στο ροδάνι, στο δωμάτιό της. Θλίβεται για τη μοίρα της ακούγοντας τους χλευασμούς των παλιών φίλων που περνούν κάτω από το παράθυρό της. Η Μαργαρίτα ξέρει ότι ο εραστής της δεν θα επιστρέψει ποτέ. Μόνο ο Ζίμπελ παραμένει στο πλευρό της . Ορκίζεται ότι θα μοιραστεί τον πόνο της σαν να ήταν αδερφός της και προσφέρει το σπαθί του για εκδίκηση. Στην εκκλησία , η Μαργαρίτα προσεύχεται και ζητά συγχώρεση από τον Θεό. Εμφανίζεται ο Μεφιστοφελής και της λέει ότι οι προσευχές της είναι μάταιες. Ενώ οι ιερείς και τα παιδιά της χορωδίας ψάλουν Dies irae ,o Μεφιστοφελής διακηρύσσει, συνοδευόμενος από αόρατη χορωδία δαιμόνων, ότι η Μαργαρίτα έχει χάσει για πάντα την ψυχή της. Η Μαργαρίτα ,γεμάτη πόνο, λιποθυμά στην εκκλησία. Σε μια πλατεία κοντά στην εκκλησία, ο Βαλεντίνος παρελαύνει με τον νικητήριο στρατό. Ο Ζίμπελ εμφανίζεται μπροστά του για να του ζητήσει να συγχωρέσει την αδερφή του. Ο Βαλεντίνος τρέχει προς το σπίτι του. ¨Όταν πέφτει η νύχτα , επιστρέφει ο Φάουστ με τον Μεφιστοφελή, ο οποίος τραγουδά μια σερενάτα.. Εμφανίζεται ο Βαλεντίνος , που οργισμένος σπάζει την κιθάρα του Μεφιστοφελή και άνθρωπο που ξεγέλασε την αδελφή του. Ο Φάουστ πληγώνει θανάσιμα τον αντίπαλό του . Το ίδιο και η Μαργαρίτα και ο Ζίμπελ. Λίγο πριν πεθάνει , ο Βαλεντίνος καταριέται την αδερφή του.
Ε΄ΠΡΑΞΗ Στην διάρκεια της βαλπούργειας νύχτας ο Φάουστ και ο Μεφιστοφελής φτάνουν στο όρος Μπρόκεν, όπου οι ψυχές των νεκρών αποδίδουν τιμές στον άρχοντα της Κόλασης. Συμμετέχουν βασίλισσες και ανήθικες γυναίκες της αρχαιότητας. Ο Φάουστ έχει στο μυαλό του την εικόνα της θλιμμένης Μαργαρίτας ε ένα κόκκινο σημάδι στο λαιμό, και απαιτεί από τον Μεφιστοφελή να τον πάει κοντά της. Στη φυλακή η Μαργαρίτα περιμένει να δικαστεί για τη δολοφονία του παιδιού της. Φτάνει ο Φάουστ και τραγουδούν για την περασμένη του ευτυχία. Αλλά η φωνή του Μεφιστοφελή , που τους πιέζει να χωρίσουν , τη γεμίζει τρόμο. Εκείνη επικαλείται τους αγγέλους. Ο Μεφιστοφελής αναφωνεί : << Δικάστηκες!>>. O ουράνιος χορός απαντά << Σώθηκες!>>, ενώ η ψυχή της Μαργαρίτας ανεβαίνει στον ουρανό. Οι ανήθικες γυναίκες παρελαύνουν ενώπιον του Φάουστ και του Μεφιστοφελή. Επιδεικνύοντας τα κάλλη τους. Ο Φάουστ πέφτει στα γόνατα . Ο Μεφιστοφελής πέφτει στο έδαφος χτυπημένος από το σπαθί του Αρχαγγέλου . Ένας θριαμβικός χορός ψάλλει τον πασχαλινό ύμνο της Ανάστασης.
<<Θεε μου ! Είναι σαν ενα χερι να εχει ακουμπησει στο μπρατσο μου. Αχ γελω που με βλέπω τοσο ομορφη στον καθρέφτη! εσυ εισαι Μαργαρίτα ; εσυ εισαι ; απαντησε μου ! απαντησε!>> ~Η Μαργαρίτα , στολισμένη με τα κοσμήματα, κοιτάζεται στον καθρέφτη, Γ΄Πράξη~
<< Αγνοί αγγελοι! ακτοινόβολοι αγγελοι! οδηγηστε την ψυχή μου στην αγκαλη του ουρανου! Δίκαιε Θεέ , σε εσενα παραδίδομαι. Καλε μου θεε ειμαι δική σου! Συγχώρεσεμε!>> ~Η Μαργαρίτα ζητά συγxωρεση απο τον θεό , Ε Πράξη~


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου