Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012

FIELD JOHN, ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΑ







FIELD JOHN
1782 - 1837

Επιμέλεια
*Thomas Katsavakis

Τζον Φιλντ (1782-1837) John Field Ιρλανδός συνθέτης, δεξιοτέχνης πιανίστας και παιδαγωγός.

Ο Τζον Φιλντ γεννήθηκε στο Δουβλίνο στις 26 Ιουλίου του 1782. Τα πρώτα μαθήματα πιάνου τα πήρε από τον παππού του που ήταν οργανίστας σε μια εκκλησία του Δουβλίνου. Ο πατέρας του ήταν επαγγελματίας βιολιστής κι έτσι ο Τζον έμαθε να παίζει και βιολί από πολύ νεαρή ηλικία. Στα εννιά του χρόνια έκανε το δημόσιο ντεμπούτο του ως πιανίστας, και ένα χρόνο αργότερα μετακόμισε με την οικογένειά του στο Λονδίνο, όπου έγινε ο αγαπημένος μαθητής του Muzio Clementi και ξεκίνησε τη μαθητεία του για τα επτά επόμενα χρόνια με τον διάσημο την εποχή εκείνη Ιταλό συνθέτη, δάσκαλο και κατασκευαστή κλειδοκυμβάλων. Κατά την περίοδο εκείνη, και σε αντάλλαγμα για τα μαθήματα που έπαιρνε στην τεχνική και στη σύνθεση, ο Φιλντ εργάστηκε κι ως πωλητής στην εταιρία κατασκευής πιάνων του Κλεμέντι, προωθώντας την πώληση των προϊόντων του Μουσικού Οίκου Clementi.
Ο Τζον Φιλντ ξεκίνησε την καριέρα του ως συνθέτης- πιανίστας με την εκτέλεση του δικού του Κοντσέρτου για πιάνο και Ορχήστρα αρ. 1 στο Βασιλικό Θέατρο του Λονδίνου, 1799. Ένα χρόνο αργότερα έληξε και ο χρόνος της μαθητείας του με τον Muzio Clementi. Για τα επόμενα δύο χρόνια ήταν σε μεγάλη ζήτηση ως πιανίστας συναυλιών. Δημοσίευσε το πρώτο του έργο «Σονάτα για πιάνο αρ. 1» το 1801 και το αφιέρωσε στον δάσκαλό του.
Μαζί με τον Clementi, ο Field ταξίδεψε στο Παρίσι, τη Βιέννη, και την Αγία Πετρούπολη όπου τον συνέστησαν στον πρώτο σημαντικό Ρώσο προστάτη-πάτρονά του, τον Στρατηγό Marklovsky. Μετά από μεγάλες επιτυχίες στην Αγία Πετρούπολη και άλλες ρωσικές πόλεις, ο Φιλντ εγκαταστάθηκε μόνιμα στην τότε ρωσική πρωτεύουσα Αγία Πετρούπολη όπου και παντρεύτηκε μια απ’ τις μαθήτριές του, την Αδελαΐδα Περτσερόν.
Στα επόμενα χρόνια, γνώρισε μεγάλη επιτυχία ως δάσκαλος και συνθέτης (ο Μιχαήλ Γκλίνκα συγκαταλέγεται ως ένας από τους μαθητές του). Το 1821, ο Φιλντ μετακόμισε στη Μόσχα, όπου συνέχισε τις δημόσιες εμφανίσεις ως σολίστας αλλά, λόγω της αυξανόμενης εξάρτησής από το αλκοόλ, η μουσική παραγωγή του δεν θα είναι και τόσο σημαντική και οι συνθέσεις για την επόμενη δεκαετία δεν έτυχαν ιδιαίτερης προσοχής από κοινό και κριτικούς. Τότε ήταν που πήρε και το παρατσούκλι "Ο μεθυσμένο Ιωάννης".
Το 1831, ο Φιλντ διαγνώστηκε με καρκίνο του ορθού. Επέστρεψε στο Λονδίνο, όπου υποβλήθηκε σε μερικώς επιτυχή εγχείριση. Μετά την ανάρρωση, η μουσική κοινότητα του εξέφρασε την ικανοποίησή της κι έτσι πραγματοποίησε αρκετές συναυλίες στο Λονδίνο και το Μάντσεστερ. Ευρισκόμενος στην Αγγλία, συναντήθηκε με τον Felix Mendelssohn αλλά και Ignace Moscheles, ο οποίος μίλησε για "μαγευτικό του legato (διαδοχή των ήχων χωρίς διακοπή), την τρυφερότητα και την κομψότητα του, και το όμορφο άγγιγμά του." Ωστόσο, η υποδοχή του από το μουσικόφιλο κοινό ήταν λιγότερο ενθουσιώδης. Ο Field εν συνεχεία ταξίδεψε στο Παρίσι, όπου η υποδοχή του ήταν και πάλι αμφιλεγόμενη. Στις 25 Δεκεμβρίου του 1832 ερμήνευσε το τελευταίο μεγάλο του έργο, το Κοντσέρτο για πιάνο αρ. 7 στην Αίθουσα του Ωδείου των Παρισίων
Το 1833, περιόδευσε την Ευρώπη ως πιανίστας, αλλά την άνοιξη του 1834 όντας πολύ άρρωστος για να παίζουν πλέον σε δημόσιους χώρους εγκατέλειψε. Μετά από μια σειρά χειρουργικών επεμβάσεων και για αρκετούς μήνες στο νοσοκομείο, επέστρεψε πίσω στη Μόσχα, λόγω της βοήθεια μιας ευκατάστατης οικογένειας των Ρώσων φίλων του. Έχοντας ήδη ανακτήσει επαρκώς τις δυνάμεις του, έδωσε τρεις συναυλίες στη Βιέννη, όπου συνεργάστηκε με τον συνάδελφό του Carl Czerny. Επιστρέφοντας στη Μόσχα τον Σεπτέμβριο του 1835 έζησε άλλους δεκαέξι μήνες πριν το θάνατό του, στις 11 Ιανουαρίου 1837.
Η μουσική παραγωγή των Τζον Φιλντ είναι αρκετά σημαντική. Συνέθεσε έργα για σόλο πιάνο, για πιάνο κι άλλα όργανα, μεταξύ των οποίων και επτά κοντσέρτα για πιάνο και ορχήστρα. Έγινε περισσότερο γνωστός για τις συνθέσεις του «Νυχτερινά» (Nocturnes) ως είδος. Εκτός από τα Νυκτερινά, τα οποία επιρρέασαν δημιουργικά τον Φρειδερίκο Σοπέν, έγραψε σονάτες, εμβατήρια, παραλλαγές και άλλα έργα για πιάνο.
Αν και η δημοτικότητά του μειώθηκε κατά το τελευταίο μισό του δέκατου ένατου αιώνα, το ενδιαφέρον για τη μουσική του, επανεμφανίζεται τις τελευταίες δεκαετίες του εικοστού αιώνα. Αυτό είναι εμφανές από τις πολλές ηχογραφήσεις έργων του, όχι μόνο των «Νυκτερινών», αλλά και για όλα τα κοντσέρτα του και τις πολλές παραλλαγές του. Οι μουσικοί έχουν υιοθετήσει σε μεγάλο βαθμό την άποψη ότι ο Ιωάννης Φιλντ ήταν ένας πραγματικός πρωτοπόρος του Ρομαντισμού. (Monica Alianello - μτφρ.: Θ.Γ.Κ.)
JOHN FIELD: Piano Concerto no. 1 - Paolo Restani, piano
Διάρκεια: 22’01’’ ► JOHN FIELD (1782-1837): Piano Concerto no. 1
I Allegro, II Air Ecossais "Within a mile of Edinburgh town": Adagio non troppo, III Finale: Allegro vivace Paolo Restani, piano - Orchestre Philharmonique de Nice - Marco Guidarini, conductor^ http://youtu.be/Mf-o3FxnbEc
JOHN FIELD: Piano Concerto no. 2 - Paolo Restani, piano
Διάρκεια: 38’01’’
► JOHN FIELD (1782-1837 : Piano Concerto no. 3
Ι Allegro moderato, II Notturno no. 2 in C minor (piano solo), III Rondò: Tempo di Polacca
Paolo Restani, piano - Orchestre Philharmonique de Nice - Marco Guidarini, conductor
^ http://youtu.be/wSSVdmhq5Ok
JOHN FIELD: Piano Concerto no. 4 - Paolo Restani, piano
Διάρκεια: 34’48’’
► JOHN FIELD (1782-1837): Piano Concerto no. 4
I Allegro moderato, II Siciliano: Poco adagio, III Rondò: Allegretto
Paolo Restani, piano / Orchestre Philharmonique de Nice / Marco Guidarini, conductor
^ http://youtu.be/_gbjmgqS7Uc
JOHN FIELD: Piano Concerto no. 5 - Paolo Restani, piano
Διάρκεια: 29’13’’
 ► JOHN FIELD (1782-1837) : Piano Concerto no. 5
I Allegro moderato, II Adagio, III Rondò: Allegro
Paolo Restani, piano / Orchestre Philharmonique de Nice / Marco Guidarini, conductor
^
http://youtu.be/thq5VG-nodw
JOHN FIELD: Piano Concerto no. 6 - Paolo Restani, piano
- Διάρκεια: 33’17’’
► JOHN FIELD (1782-1837) : Piano Concerto no. 6
I Allegro moderato, II Larghetto, III Rondò: Moderato,
Paolo Restani, pianο / Orchestre Philharmonique de Nice / Marco Guidarini, conductor
^ http://youtu.be/F_cJMvo2OUw
JOHN FIELD: Piano Concerto no. 7 - Paolo Restani, piano
Διάρκεια: 32’06’’
► JOHN FIELD (1782-1837) : Piano Concerto no. 7
I Allegro Moderato, II Rondò: Allegro moderato,
Paolo Restani, piano / Orchestre Philharmonique de Nice / Marco Guidarini, conductor
^ http://youtu.be/RWqsd8Hl3m8


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου