Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

“ΕΡΑΤΩ ΨΑΛΤΡΙΑ”. ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΥΡΙΚΟΙ 8


* Δημήτρης Καβράκος
Βαθύφωνος, θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς μπάσους του Λυρικού Θεάτρου. Έκανε το ντεμπούτο του στο ρόλο του Ζαχαρία (Ναμπούκο) στην Εθνική Λυρική Σκηνή. Στην Ιταλία εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο Ρέκβιεμ του Βέρντι στο Σπολέτο, και το 1976 έκανε το ντεμπούτο του στο Έιβερυ Φίσερ Χολ του Λίνκολν Σέντερ, στην Αμερική, στο έργο του Ρεφίτσε Σικελία. Το 1979 έκανε το ντεμπούτο του στη Μετροπόλιταν Όπερα ως Μέγας Ιεροεξεταστής στον Ντον Κάρλος και στη συνέχεια ερμήνευσε κεντρικούς ρόλους στις όπερες Αΐντα, Ερνάνης, Τροβατόρε, Σικελικοί Εσπερινοί, Ρωμαίος και Ιουλιέτα, Ντον Τζιοβάννι, Τουραντότ, Λουίζα Μίλλερ, Σίμων Μποκκανέγκρα, Ναμπούκο, Νόρμα, Λουτσία, Δύναμη του Πεπρωμένου και η Εβραία. Την περίοδο 2007-2008 έλαβε μέρος στις παραγωγές Αΐντα, Μάκβεθ και Τουραντότ. Ως πρωταγωνιστής της Λυρικής Όπερας του Σικάγο, του Σαν Φρανσίσκο, του Χιούστον και του Ντάλλας έχει εμφανιστεί στις όπερες Μπόρις Γκουντούνωφ, Λουίζα Μίλλερ, Δύναμη του Πεπρωμένου, Τζιοκόντα, Αΐντα, Πουριτανοί, Υπνοβάτις και Λακμέ. Στη Σκάλα του Μιλάνου έχει εμφανιστεί στις όπερες Λουτσία, Ντον Τζιοβάννι, Λα Βεστάλε, Ριγκολέττο και Αλτσίνα. Στο Κόβεν Γκάρντεν του Λονδίνου έχει πρωταγωνιστήσει στις όπερες Μπόρις Γκουντούνωφ, 'Αννα Μπολένα, Γάμοι του Φίγκαρο και Λα Ντόνα ντε Λάγκο. Έχει εμφανιστεί στις όπερες Φλωρεντίας, Βενετίας, Ρώμης, Μπολόνια, Νάπολης, Μαδρίτης, Γένοβα, Μόντρεαλ, Μασσαλίας, Μπορντώ, Κολωνίας, 'Αμστερνταμ, Τόκυο, Μπουένος 'Αϊρες, Σάο Πάολο και Ρίο ντε Τζανέϊρο.Ως πρωταγωνιστής έχει συμπράξει με μεγάλα ευρωπαϊκά φεστιβάλ, όπως του Ζάλτσμπουργκ, του Μπρέγκετς, της Αιξ αν Προβάνς και του Γκλάιντμπορν. Ως συναυλιακός καλλιτέχνης έχει συμπράξει με τις Συμφωνικές Ορχήστρες του Σικάγο, του Κλήβελαντ, της Μινεσσότα, του Πίτσμπουργκ, του Σινσινάττι, του Μόντρεαλ, του 'Αμστερνταμ και του Παρισιού, υπό τη διεύθυνση διάσημων αρχιμουσικών όπως οι Ντάνιελ Μπάρενμποϊμ, Τζέμς Κόνλον, Σαρλ Ντυτουά, Έντο ντε Βάαρτ, Ζούμπιν Μέτα, Μπέρναρντ Χάιτινκ, Τζέιμς Λιβάϊν, Τζουσέππε Πατανέ, Χέλμουτ Ρίλλινγκ, Γκέοργκ Σόλτι και Ρικάρντο Μούτι. Ο Δημήτρης Καβράκος έχει μόνιμη συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή και συχνές εμφανίσεις στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και το Φεστιβάλ Αθηνών. Έχει ακόμη συνεργαστεί με τις Κρατικές Ορχήστρες Αθηνών και Θεσσαλονίκης και την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΒΡΑΚΟΣ: Τριάντα χρόνια στη Μετροπόλιταν Όπερα της Νέας Υόρκης! (της Έφης Αγραφιώτη)

Dimitris Kavrakos Eugene Onegin

Dimitri Kavrakos in La Calunnia from Il barbiere di Siviglia, Rossini

Kern - Hammerstein II : SHOW BOAT, "Ol' Man River"

Dimitris Kavrakos Non più andrai Mozart

* Γιώργος Παππάς. 
Διαπρεπής σύγχρονος βαθύφωνος. Σπούδασε τραγούδι στο Εθνικό Ωδείο (με τη Μαρίκα Καλφοπούλου) και στις Μουσικές Ακαδημίες της Βιέννης και του Μονάχου. Υπέγραψε το πρώτο του συμβόλαιο σε ηλικία 20 ετών στο Μύνστερ της πρώην Δυτικής Γερμανίας (και "ντεμπουτάρησε" ως Ραϋμόντο στη "Λουτσία"). Από τότε τραγούδησε σε περισσότερα από 70 κορυφαία Λυρικά Θέατρα του Κόσμου (Σκάλα Μιλάνου, Κόβεν Γκάρντεν, Μόναχο, Βιέννη, Ντύσσελντορφ, Στουτγάρδη, Κολωνία, Δουβλίνο, Γενεύη, Βασιλεία, Λωζάννη, Μπολώνια, Παλέρμο, Γένοβα, Τεργέστη, Ρώμη, Βενετία, Μασσαλία, Λυών, Στρασβούργο, Μπορντώ, Τουλούζη, Μαδρίτη, Λας Πάλμας, Καράκας, Σάο Πάολο, Φεστιβάλ Φινλανδίας, Πράγα, Τεχεράνη, Παρίσι, κ.λπ.). Κέρδισε συνολικά 7 διεθνή βραβεία, εκ των οποίων τα Α΄ βραβεία στους διεθνείς Διαγωνισμούς: "Βέρντι" της Πάρμας (από τους πιο φημισμένους Διαγωνισμούς της Υφηλίου), "Γενεύης" (1963), "Τουλούζης" (1966) και "Βερβιέ" (1966). Επίσης, βραβεία στους Διαγωνισμούς: "Μονάχου" (1963), "Βαρκελώνης" (1963) και "Πράγας" (1967). Ακόμα, τραγούδησε σε όλη την Ευρώπη ολόκληρο σχεδόν το κλασικό ρεπερτόριο του Ορατορίου, συνοδευόμενος από διάσημες Ορχ. και φημισμένους αρχιμουσικούς (Βόλφγκανγκ Σαβάλις, Κουρτ Μαζούρ, Καρλ Ρίχτερ, Ραφαέλ Φρύμπεκ ντε Μπούργκος, Λόβρο φον Μάτασιτς, κ.ά.). Έχει κάνει ηχογραφήσεις σε πολλούς ΡΣ της Ευρώπης. Το ρεπερτόριό του περιλαμβάνει δεκάδες ρόλους δραματικούς, αλλά και κωμικούς. Έχει τραγουδήσει όλο τον Βέρντι, τον Μότσαρτ και τον Ροσσίνι (!). Επίσης, ποικίλους ρόλους από τον Μοντεβέρντι και από το "μπελκάντο" ώς τον Μπετόβεν και τον Βάγκνερ. Πρωτοσυνεργάστηκε με την ΕΛΣ μετά τη Μεταπολίτευση του 1974, έχοντας έκτοτε συμμετάσχει σε πολλές παραγωγές της: "Μάκβεθ", "Ντον Τζιοβάννι", "Σταχτοπούτα", "Μια Ιταλίδα στο Αλγέρι", "Στέψη της Ποππαίας", "Φάουστ", "Ιούλιος Καίσαρ", "Ντον Κάρλο", κ.ο.κ. Παράλληλα, το 1976, ήταν από τους πρωτεργάτες για τη δημιουργία της Όπερας Θεσ/νίκης, τραγουδώντας πρωταγωνιστικούς ρόλους στις όπερες "Φιντέλιο", "Μαγικός Αυλός" και "Ο Κουρέας της Σεβίλλης", που παρουσιάστηκαν τότε στη συμπρωτεύουσα. Τέλος θαυμάζεται, εκτός των έξοχων φωνητικών και τεχνικών του προσόντων, για τη μοναδική εκτελεστική πιστότητα των πολλών και ανόμοιων "στυλ" που ερμηνεύει. Στους μαθητές των Σεμιναρίων του, η Έφη Δημητρέλου, κ.ά. Μετέχει στους ελλ. δίσκους: «Κασσάνδρα» του Γ. Σισιλιάνου (1985, «AETOΠΟΥΛΕΙΟ» 91005 LP) και «Εθνική Λυρική Σκηνή: Μοναδικές εκτελέσεις» (1987, «LYRA 3461/2 LP). Τέλος, το 1999 κυκλοφόρησε από τη «LYRA» ο διπλός δίσκος (με 38 άριες, τραγούδια και καντσονέτες) «George Pappas--40 Years Beldanto» ως αρμόζον Αφιέρωμα σε έναν καλλιτέχνη που τίμησε την Ελλάδα επί 4 δεκαετίες και συνεχίζει να την τιμά με τον καλύτερο τρόπο.


George Pappas, Ernani - Che mai vegg'io!...Infelice! e tuo credevi

GEORGE PAPPAS "Guerrieri! /Ah, del Tebro" Norma

GEORGE PAPPAS-ELLA GIAMMAI M'AMO-(DON CARLO)

GEORGE PAPPAS"In diesen heil'gen Hallen" from Mozart's Zauberflöte

* Ιουλία Τρούσσα 
Ελληνίδα υψίφωνος, πρωταγωνίστρια της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.Γεννήθηκε στο Βόλο και σπούδασε μουσική στο «Ωδείο Αθηνών» από το οποίο αποφοίτησε με άριστα και Α΄ βραβείο παμψηφεί. Με υποτροφία του Ι.Κ.Υ. συνεχίζει τις σπουδές της στη Μουσική Ακαδημία της Βιέννης, δίπλα στους διαπρεπείς καθηγητές Γιόζεφ Βιτ και Έρικ Βέρμπα.Η επιτυχής σταδιοδρομία της άρχισε στην Αυστρία, τη Γερμανία και την Ελβετία, ερμηνεύοντας ρόλους σε όπερες, καθώς και ορατόρια, λειτουργίες και λίντερ. Στην Αμερική εμφανίστηκε με μεγάλες ορχήστρες, όπως του Κολεγίου του Νιου Τζέρσεϋ, τη συμφωνική του Σινσιννάτι, καθώς και σε λυρικά θέατρα.Ως πρωταγωνίστρια της Λυρικής έχει ερμηνεύσει τα κύρια γυναικεία πρόσωπα σε παραστάσεις μελοδραμάτων του Βέρντι, του Μότσαρτ, του Γκουνώ, του Λεονκαβάλο, του Μασνέ, του Τσαϊκόφσκι, του Μπιζέ και του Σαμάρα. Ως σολίστ συνεργάστηκε με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, τη συμφωνική της Ε.Ρ.Τ., την ορχήστρα της Αγίας Πετρούπολης και τη συμφωνική της Σόφιας. Στην Κοστάντζα της Ρουμανίας τραγούδησε με ιδιαίτερη επιτυχία το «Ρέκβιεμ» του Βέρντι.Το 2000 τιμήθηκε με το «Μεγάλο Βραβείο Μουσικής» της Ένωσης Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών. Είναι καθηγήτρια μονωδίας στο «Ωδείο Αθηνών» και στο Δημοτικό Ωδείο του Βόλου.


* Μαρία Κερεστετζή.
Γεννημένη το 1929 στην Αθήνα, μέχρι και το 1949 μεγαλώνει, ωριμάζει και μορφώνετε μουσικά, προετοιμαζόμενη να διαγράψει μια λαμπρή πορεία στον χώρο της Όπερας και του Λυρικού θεάτρου.Το 1949 την βρίσκουμε να μελετά στο Εθνικό Ωδείο, ενώ παράλληλα ξεκινά δειλά την καριέρα της συμμετέχοντας ως Χορωδός στην Χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.Το 1952 ολοκληρώνει τις σπουδές της παίρνοντας τις ανώτατες διακρίσεις του Ωδείου, ενώ η Λυρική Σκηνή την υποδέχεται την ίδια χρονιά σαν πρωταγωνίστρια στον ρόλο της Santuzza στην Όπερα Cavalleria Rusticana.To 1953 έχει την ευκαιρία να συμμετέχει σε διαγωνισμό πρόσληψης νέων τραγουδιστών στην La Scala di Milano, όπου διακρίνεται, και αμέσως εντάσσεται στο δυναμικό αυτού του σπουδαίου Λυρικού Θεάτρου, ενώ για τα επόμενα δύο χρόνια συνεχίζει να μελετά τραγούδι.Το 1955 είναι σημαντική χρονιά για την νεαρή Μαρία, γιατί η Διεύθυνση της La Scala την εντάσσει στην ομάδα των πρωταγωνιστών της. Σαν αναγνωρισμένη, πλέον, soloist είναι η μοναδική Ελληνίδα Λυρική Τραγουδίστρια που συμμετέχει στην εναρκτήρια χρονιά του Φεστιβάλ Αθηνών, ερμηνεύοντας, την Ηλέκτρα στον Ιδομενέα του W. A. Mozart.To 1958 και πριν ακόμα ζήσει τα τριάντα πρώτα χρόνια της ζωής της, θριαμβεύει στην La Scala τραγουδώντας Pamina στον Μαγεμένο Αυλό του Mozart και πολλούς ακόμα ρόλους, ενώ γίνετε η επίσημη πρώτη αντικαταστάτρια της Callas και της Tebaldi σε όλες τις πρόβες των παραστάσεων τους.Τις χρονιές του ’56 και του ’57 σαν πρωταγωνίστρια της La Scala τραγουδά στο Αμβούργο και στο Λονδίνο, ενώ εμφανίζεται στην Μπολόνια και στο Κάλιαρι.Τιμημένη δύο φορές το 1955 και το 1957 με το μετάλλιο του Ιδρύματος Verdi, αποφασίζει το καλοκαίρι της επόμενης χρονιάς (1958) να επιστρέψει στην Ελλάδα, όπου η Εθνική Λυρική σκηνή την τιμά, δίνοντάς της την θέση της πρώτης Soprano μεταξύ των μονίμων συνεργατών της. Στην Σκηνή της Αθηναϊκής Όπερας δίνει και την τελευταία της παράσταση 1982.Σαν Prima-Soprano στην Αθηναϊκή Όπερα τραγούδησε τους πρωταγωνιστικούς ρόλους σε όπερες του Verdi (Nabucco, Ballo in Maschera, Simon Boccanegra, Aida, Otello), στην Gioconda του Ponchielli, Tosca (Rossini), Andrea Chenier (Giordano), Dama Picca (Tchaikovsky), Don Giovanni (Mozart), Orfeo (Gluck), Lohengrin (Wagner).Στις 7 Μαρτίου του 2002 παραδίδει την ψυχή της στο Θεό και τη μνήμη της σ’ εμάς τους Έλληνες που για άλλη μια φορά δεν σταθήκαμε άξιοι να την διατηρήσουμε ζωντανή.

[μουσικά πορτραίτα] ΜΑΡΙΑ ΚΕΡΕΣΤΕΝΤΖΗ-ΒΛΑΣΤΑΡΑΚΗ" (Δραματική Σοπράνο)(του Δημήτρη Κυπραίου) « TAR.gr 

Μαρια Κερεστετζη - Μια εξαιρετη δραματικη σοπράνο
Suicidio 1960 Live Radio Broadcast
S000980

* Γλαντζή Σούλα
Αξέχαστη δραματική σοπράνο της εποχής μας. Γεννήθηκε στο Λαύριο και πέθανε το 1988 στην Αθήνα. Πήρε το δίπλωμά της το 1947 από την Μάγγη Καρατζά στο Εθνικό Ωδείο. Αρχικά εμφανίστηκε ως μετζο-σοπράνο. Αργότερα, μελέτησε και με τον Χ. Παπαλάμπρου, που την έστρεψε στο δραματικό ρεπερτόριο. Απεφοίτησε με Α' βραβείο. Το 1957 έδωσε ακρόαση στην ΕΛΣ και τραγούδησε "Δύναμη του Πεπρωμένου" στο Δημοτικό Πειραιά, με μαέστρο τον Λεωνίδα Ζώρα. Αρχές του 1958 τραγούδησε "Τουραντό" και κατόπιν "Αΐντα". Τότε προσλήφθηκε ως μόνιμο στέλεχος της ΕΛΣ και στη διάρκεια της καριέρας της τραγούδησε πάνω από 30 ρόλους (σε δεκάδες παραστάσεων) όπως: "Τζιοκόντα", "Τόσκα", "Τροβατόρε", "Ερνάνη", «Ντον Τζιοβάννι», «Μεφιστόφελε», «Δύναμη του Πεπρωμένου», "Φεντόρα", «Αδριανή Λεκουβρέρ», "Χορό Μεταμφιεσμένων", "Μυστικό γάμο", "Σιμόνε Μποκκανέγκρα", "Τανχώυζερ", "Λόενγκριν", «Ιπτάμενο Ολλανδό», "Αντρέα Σενιέ", «Ο Μανδύας» («Ιλ Ταμπάρο»), "Καβαλλερία Ρουστικάνα", «Μάκβεθ», κ.λπ. καθώς και στα ελληνικά μελοδράματα "Κασσιανή" και "Κρίνο στ' ακρογιάλι" του Γ. Σκλάβου. Τραγούδησε στο Ηρώδειο "Άλκηστη" και "Ναμπούκο" (εξαιρετική Αμπιγκαέλ, με Ναβουχοδονόσορα τον διάσημο Άλντο Πρότι) και στη "Μήδεια" της Επιδαύρου (ως Γλαύκη, με τη μοναδική Μαρία Κάλλας στον επώνυμο ρόλο). Τραγούδησε επίσης "Κων/νο Παλαιολόγο" ("Δημήτρια" 1966), κ.λπ. Ηχογράφησε αρκετά κομμάτια με την Ορχ. της Ραδιοφωνίας και εμφανίστηκε επανειλημμένα στο Ισραήλ (σε Τελ-Αβίβ, Ιερουσαλήμ και Χάιφα), ερμηνεύοντας Αμπιγκαέλ («Ναμπούκο») και Αμέλια («Χορός μεταμφιεσμένων»).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου